Amnesty International Moldova: „Modificarea proiectului de lege a ONG-urilor riscă să înăbușe societatea civilă”

Mai multe ONG-uri și-au exprimat îngrijorarea, în ultimele luni, cu privire la tacticile guvernului de a discredita societatea civilă independentă din R. Moldova. „Această ultimă încercare a guvernului de a introduce noi reglementări, care ar restricționa, în mod nejustificat, dreptul la libertatea de asociere, intensifică îngrijorările noastre”, suțin ONG-urile.

În același sens, Amnesty International Moldova se arată îngrijorată de faptul că dreptul la libertatea de asociere ar putea fi serios afectat în Moldova, iar mai multe organizații neguvernamentale (ONG-uri) riscă să se confrunte cu represalii și ar putea chiar să fie închise, în cazul în care modificările de ultimă oră, propuse de guvern la legea, care reglementează activitatea ONG-urilor, vor fi adoptate.

Amintim că modificările propuse au fost introduse de Ministerul Justiției în iunie 2017, prin includerea a trei articole suplimentare, într-un proiect de lege privind organizațiile necomerciale, care a fost elaborat în strânsă cooperare cu societatea civilă și aprobat de un Grup de Lucru, creat special în acest scop, din care făceau parte membrii ONG-urilor și un reprezentant al Oficiului Înaltului Comisar pentru Drepturile Omului (OHCHR).

Cele mai recente modificări, introduse de Guvern, vor solicita ONG-urilor din Moldova, care primesc finanțare străină și care sunt implicate în ceea ce este definit, la modul general, drept „activități politice” să-și publice rapoarte financiare trimestriale și anuale pe site-urile lor, să dezvăluie originea și utilizarea finanțării, să raporteze, în special, în ceea ce privește cheltuielile pentru „activitățile lor politice”, și să dezvăluie veniturile personalului și membrilor consiliului. Modificările prevăd, de asemenea, sancțiuni severe pentru nerespectarea acestor cerințe, inclusiv amenzi mari, excluderea din mecanismul financiar guvernamental, care facilitează și încurajează donațiile voluntare către ONG-uri de către contribuabili (o schemă menită să reducă dependența ONG-urilor de finanțările străine și guvernamentale), dar și potențiala închidere a acestora (care poate fi exercitată printr-o decizie judecătorească).

Ministerul Justiției a stabilit termenul limită, până la 11 august curent, pentru exprimarea comentariilor cu privire la proiectul de lege, care urmează a fi discutat în plenul Parlamentului imediat ce parlamentarii revin din vacanță, adică în septembrie.

„Este îngrijorător că propunerea vine în contextul unei confruntări politice în creștere, față de schimbările recente în sistemul electoral. Multe ONG-uri independente, inclusiv cele care nu lucrează direct pe probleme electorale ca atare, au denunțat aceste schimbări ca fiind nedemocratice și semnificând manipularea sistemului politic al țării de către anumite interese de afaceri puternice și de către mass-media aflată și controlată de către aceștia..Aceleași ONG-uri au fost ținta unei campanii guvernamentale de hărțuire și intimidare.

După cum s-a menționat în Strategia națională pentru dezvoltarea societății civile pentru anii 2012-2015 (aprobată de Parlament în ianuarie 2013), organizațiile societății civile din Moldova „depind excesiv de sursele externe de finanțare”, sprijinul donatorilor externi fiind de 80-95% din totalul bugetelor ONG-urilor… Situația nu s-a schimbat de atunci. Finanțarea externă a permis multor ONG-uri să-și păstreze independența și rolul lor în promovarea drepturilor omului și a statului de drept. Modificările propuse la proiectul de lege a ONG-urilor, dacă sunt adoptate, ar putea pune în pericol independența majorității covârșitoare a organizațiilor societății civile din Moldova.

Introducerea celor trei articole suplimentare în proiectul de lege, fără o consultare prealabilă și contrar acordurilor prealabile din cadrul grupului de lucru care a lucrat la proiectul de lege a ONG-urilor, a fost criticată de ONG-urile care făceau parte din acesta. Printr-o scrisoare deschisă, semnată de mai multe ONG-uri din Moldova, acestea au denunțat intenția Guvernului de a introduce aceste schimbări, calificând-o ca o încălcare a dreptului la libertatea de asociere.

Dreptul la libertatea de asociere, așa cum este prevăzut în Pactul internațional privind drepturile civile și politice și Convenția europeană a drepturilor omului la care Moldova este parte, nu include doar capacitatea persoanelor fizice sau juridice de a forma și de a se alătura unei asociații, dar și, de a căuta, primi și utiliza resurse din surse interne, străine și internaționale. Restricțiile de finanțare care împiedică capacitatea asociațiilor de a-și desfășura activitățile pașnice pot constitui o ingerință nejustificată în acest drept.

Amnesty International solicită autorităților din Moldova și, în special, Ministerului Justiției să retragă cele trei articole noi, pe care le-a introdus recent în proiectul nou de lege a ONG-urilor și să se asigure că orice alte modificări propuse să fie în concordanță cu obligațiile Republicii Moldova ce țin de legislația internațională privind drepturile omului, dreptului asociațiilor de a căuta, primi și utiliza resurse din surse străine. Autoritățile ar trebui, de asemenea, să se asigure că organizațiile societății civile, în calitate de părți interesate direct, sunt consultate și li se oferă o posibilitate reală de a contribui la versiunea finală a acestei legi importante înainte ca aceasta să ajungă în parlament pentru a fi votată”, susține Amnesty International Moldova, în declarația sa.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *