Ambasadorul UE, Peter Michalko: „Nu este important ce spunem noi despre corupție, este important ce simt cetățenii”

Dacă nu va respecta standardele democratice la alegerile parlamentare din 2018, R. Moldova riscă să piardă tranșele din asistența macrofinanciară. Ambasadorul Uniunii Europene (UE) la Chișinău, Peter Michalko, la jumătate de an de la preluarea mandatului și-a prezentat raportul de activitate, prioritățile viitoare, și a vorbit despre concluziile Consiliului Afaceri Externe al UE privind R. Moldova, din 26 februarie, curent.

Cu referire la concluziile Miniștrilor de Externe ai UE, prezentate pe 26 februarie la Bruxelles, Michalko spune că acestea reprezintă o „reflecție balansată” a evenimentelor din ultimii doi ani, dar totodată, reprezintă și un document care spune care sunt așteptările din partea partenerilor europeni de la activitatea autorităților din R. Moldova. Prin concluziile pronunțate, UE notează și ceea ce mai trebuie de făcut din punct de vedere al angajamentelor asumate de partea moldovenească în Agenda de Asociere, dar și în contextul Memorandumului de înțelegere pentru asistența macrofinanciară.

Nerespectarea recomandărilor în privința noului sistem electoral, a dus la introducerea precondițiilor privind asistența macrofinanciară

Cu referire la dialogul și relația R. Moldova cu UE în 2017, Michalko a declarat că au fost părți bune, dar și unele negative.

„UE și-a arătat deschiderea față de susținerea în continuare a dezvoltării R. Moldova și dovadă a acestui fapt este, de exemplu, oferta de asistență macrofinanciară. În cadrul dialogului au fost și momente de dezacord, cum ar fi în cazul când a fost adoptată noua lege electorală, care în opinia noastră, nu a reflectat recomandările Comisiei de la Veneția și ale OSCE/ODIHR”, a declarat Peter Michalko.

Potrivit ambasadorului UE, nerespectarea recomandărilor Comisiei de la Veneția și ale OSCE/ODIHR, a dus la introducerea precondițiilor, care sunt incluse și în Memorandumul de înțelegere privind asistența macrofinanciară. Cu referire la concluzia miniștrilor de externe ai UE la acest subiect, care au notat despre necesitatea monitorizării atente a implementării noului sistem electoral pentru a stabili impactul asupra democrației, Michalko a subliniat că în cazul în care R. Moldova nu va ține cont de standardele democratice în implementarea noului sistem electoral, riscă să piardă tranșele din asistența macrofianciară.

În discursul său, Peter Michalko s-a referit și la anumite progrese, cum ar fi dezvoltarea pozitivă a relațiilor economice dintre R. Moldova și UE. Ambasadorul UE a menționat că Acordul de liber-schimb aduce rezultate bune, iar prioritățile viitoare sunt crearea locurilor de muncă, creșterea exporturilor, pentru ca oamenii din R. Moldova să aibă salarii bune ca să rămână acasă.

„UE a devenit sursa principală a investițiilor în R. Moldova, la nivel de circa 61% din investițiile directe. Ne dorim ca acest trend să continue, să vină investiții din orice parte, pentru că oricine investește astăzi în R. Moldova, are deschiderea spre piața europeană”, afirmă Michalko.

„Nu este important ce spunem noi, este important ce simt cetățenii R. Moldova”

Ambasadorul UE a vorbit și despre necesitatea fortificării încrederii cetățenilor în justiție și despre existența unor cazuri concrete de „practici rele în justișia din R. Moldova”, fapt inadmisibil într-un stat democratic.

„Nu este important ce spunem noi, este important ce simt cetățenii R. Moldova. Corupția trebuie dezrădăcinată din instituțiile  din sistemul de justiție, autoritățile locale sau de stat, ministere, agențiile care dau acte premisive. Toate acestea sunt domenii în care corupția înflorește și are impact asupra vieții oamenilor”, a subliniat Michalko.

Când ar urma să fie transmisă prima tranșă a ajutorului macrofinanciar

Ambasadorul UE la Chișinău, a declarat că, în prezent, are loc evaluarea precondițiilor stipulate în Memorandumul de înțelegere privind asistența macrofinanciară, privind prima tranșă. Dacă evaluarea va fi pozitivă, banii ar putea fi transferați în primul semetru al acestui an. „Ulterior, între tranșe trebuie să treacă termenul de trei luni, și desigur, să fie îndeplinite toate condiționalitățile impuse”, a declarat Peter Michalko.

 

Foto antet:  IPN/Elena Covalenco

 

 

 


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

  1. ivancelgroaznic

    Iara norodu simte coruptia in fiece zi si pleaca ea de la Plaha si Dodon, ca vorba sheea, pestele de la cap pute …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *