Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Ambasadorul SUA: „Dacă actualul Guvern…

Ambasadorul SUA: „Dacă actualul Guvern nu va continua reformele, partenerii externi vor opri finanțările”

Foto: realitatea.md

Ambasadorul SUA în Republica Moldova, Dereck J. Hogan, subliniază că partenerii externi vor să vadă la Chișinău un Guvern care să implementeze reforme, iar în caz contrar – țara noastră va fi lipsită de sprijin financiar.

Oficialul a declarat, în cadrul ediției din 29 noiembrie a emisiunii „Пятница с Анатолием Голя” de la RTR Moldova, că așteptările de la Guvernul Chicu sunt mari, întrucât există „declarații frumoase și promisiuni”.

„Coaliția PSRM-ACUM avea mai mult potențial pentru a implementa reformele necesare. Acum așteptăm ca acest lucru să fie făcut de actualul Guvern”, a menționat el.

Hogan a mai spus că SUA a încercat să păstreze coaliția, dar a fost dificil, precizând că principalul motiv privind „despărțirea” celor două entități politice a ținut de reforma justiției.

„Vrem ca actualul Guvern să continue implementarea reformelor pe aceeași cale. Partenerii externi insistă pe continuarea implementării reformelor. Dacă partenerii externi, inclusiv SUA, nu vor vedea progres, desigur că vom opri finanțarea”, a atenționat ambasadorul.

Potrivit diplomatului, stoparea sprijinului financiar „nu e rău doar pentru buget”, pentru că „banii vin și pleacă”, dar guvernarea trebuie să poate să-i administreze, să rezolve problemele țării, inclusiv lupta cu corupția, iar pentru aceasta contează „anume ajutorul tehnic, care e legat de cel financiar”.