Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Ambasadorul Andrei Neguţă revine la…

Ambasadorul Andrei Neguţă revine la Moscova

Andrei Neguță, ambasadorul R. Moldova în Federația Rusă, care a fost chemat la Chişinău pentru consultări de către Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE), revine la Moscova. Anunțul a fost făcut de către Tudor Ulianovschi, ministrul Afacerilor Externe, după o discuție purtată cu Grigorii Karasin, secretarul de stat-viceministrul Afacerilor Externe al Federaţiei Ruse.

„Confirm interesul nostru pentru dezvoltarea în continuare a diaglogului moldo-rus. Un pas în această direcție este decizia luată astăzi privind revenirea la Moscova, în următoarele zile, a Ambasadorului R. Moldova Adrei Neguță”, a declarat Tudor Ulianovschi.

Totodată, ministrul Afacerilor Externe a R. Moldova a menționat că, în cadrul discuțiilor cu oficialul rus, a subliniat că retragerea trupelor militare și a munițiilor Federației Ruse din regiunea transnistreană ar putea reprezenta un punct major în avansarea procesului de soluționare a conflictului. „Acești pași pot reprezenta o manifestare pentru a arăta dorința reciprocă de a consolida în continuare tradiționalele relații de prietenie, cooperare și parteneriat strategic între țările noastre și popoarele noastre”, a subliniat Ulianovschi.

Amintim că, la 18 decembrie 2017, MAEIE l-a chemat la Chişinău pentru consultări pe Ambasadorul R. Moldova la Moscova.  Decizia a fost luată  „în legătură cu cazurile de hărțuire și intimidare de către autorităţile Federaţiei Ruse a persoanelor oficiale şi oamenilor politici din R. Moldova, intensificarea acestora în ultima perioadă şi lipsa unor reacţii oficiale la demersurile repetate ale autorităţilor moldoveneşti pe marginea acestor cazuri”, se spune într-un comunicat emis de MAEIE.

Ambasadorul Andrei Neguţă a fost chemat la Chișinău pe o durată nedeterminată. „În cadrul discuţiilor urmează a fi examinate căile pentru depăşirea situaţiei create, evitând pe viitor acţiuni de natură să submineze relațiile moldo-ruse pe care autoritățile moldoveneşti și le doresc să fie prietenești, de încredere și respect reciproc”, menționa serviciul de presă MAEIE.

La 6 decembrie, portalul rosbalt.ru din F. Rusă a publicat  informația potrivit căreia Comitetul de anchetă al F. Ruse i-ar fi înaintat învinuire de omor președintelui Democrat din Moldova (PDM), Vlad Plahotniuc, în acest sens fiind depusă o cerere de arest. Purtătorul de cuvânt al PDM a negat informația, spunând că ar fi vorba de o farsă care are drept scop intimidarea liderului PDM.

Andrei Neguță, ambasadorul R. Moldova în Federația Rusă din luna mai 2017 a avut anul trecut venituri doar din salariul de deputat, încasând aproape 117 mii de lei.  66 de mii de lei Neguță i-a primit de la Parlament în calitate de îndemnizație, iar alți 61 de mii de lei, de la CNAS, în calitate de pensie. Dumitru Braghiș, fostul ambasador al R. Moldova în Rusia a avut în 2016 un salariu de 119 mii de lei, dar și o îndemnizație de 560 de mii de lei