Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Ambasada Canadei: îngrijorați profund, monitorizăm…

Ambasada Canadei: îngrijorați profund, monitorizăm cu atenție situația de la Chișinău

Astăzi mai multe misiuni internaționale au emis comunicate și mesaje de îngrijorare în legătură cu decizia instanței Chișinău privind nevalidarea alegerilor locale din capitala R.Moldova. Și ambasadorul Canadei în România și Republica Moldova, Kevin Hamilton, și-a exprimat îngrijorarea în legătură cu acest act al justiției moldave.

Ambasadorul Hamilton a scris pe Twitter că este ”profund îngrijorat în legătură cu decizia arbitrară a instanței de la Chișinău, prin care a invalidat rezultatele alegerilor din 3 iunie pentru alegerea primarului. Încrederea cetățenilor în imparțialitatea și independența justiției, care era și așa destul de fragilă, pare deja compromisă”.

Ambasadorul Kevin Hamilton mai reiterează pe aceeași rețea socială că, în cazul în care această decizie va rămâne în vigoare, ”va fi o violare inacceptabilă a unui drept fundamental. Împreună cu alte ambasade și cu societatea civilă, monitorizăm cu atenție” situația de la Chișinău.

Anterior, Ambasadorul Canadei la București și Chișinău a acordat un interviu pentru ZdG în care s-a referit în mod special la situația drepturilor și libertăților în R. Moldova. El a încurajat cetățenii R. Moldova să lupte cu corupția:  ”Corupţie există oriunde, Moldova are o problemă particulară, una endemică, dar, în acelaşi timp, aici sunt oameni exemplari, care luptă împotriva acestui fenomen, aşa că noi, canadienii, ne inspirăm mult de la aceşti oameni, de la aceste campanii”.

Tot atunci, Hamilton s-a referit la încrederea cetăţenilor în guvernare, care  ”poate creşte numai dacă există un sistem transparent şi numai dacă cetăţenii simt că au acces la guvernarea lor şi că pot trage la răspundere guvernul pe parcursul întregului mandat, nu doar în ziua alegerilor. Asta e, consider, foarte important”. Interviul complet poate fi urmărit AICI.