Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Alegerile parlamentare s-au încheiat în…

Alegerile parlamentare s-au încheiat în Regatul Unit. Majoritate covârșitoare pentru consevatori

ALEGERI PARLAMENTARE ÎN REGATUL UNIT. Bitanicii au votat  joi la alegerile anticipate parlamentare, acestea fiind cruciale pentru soarta Brexit-ului, notează stirileprotv.ro.

Urnele alegerilor din Regatul Unit s-au închis. Rezultatele exit-poll-ului arată o majoritate mare pentru conservatori:

Conservatori: 368 de mandate
Laburiști: 191 de mandate
Liberal-Democrați: 13 mandate
Partidul Național Scoția – 57 de mandate

Dacă rezultatele exit-poll-ului se confirmă, Boris Johnson are toate șansele să-și ducă planul la capăt..

El a anunțat, deja, că va trece prin Parlament acordul de Brexit negociat cu Bruxellesul şi care prevede punerea în practică a „divorțului” de Uniunea Europeană la 31 ianuarie 2020.

Cu toate acestea, Brexit-ul nu se va produce brusc, deoarece acordul prevede o perioadă de tranziţie pentru a atenua şocul ieşirii Marii Britanii din UE.

Cu două ore înainte de închiderea urnelor, noi imagini cu cozile de la secțiile de votare au apărut pe site-urile publicațiilor din Regatul Unit.

View image on Twitter

Prezența la vot este ridicată, iar acest lucru ar fi benefic pentru laburiști. Mai mult, un mail trimis alegătorilor și semnat de Boris Johnson anunță că prezența la urne în rândul alegătorilor laburiști este mare.

Alegătorii votează de la ora locală 7:00 (9.00, ora R. Moldova ), într-o ţară împotmolită în Brexit de la referendumul din 2016, în care ”Leave” a obţinut o victorie cu aproape 52% din voturile exprimate.

Getty

Johnson a vrut aceste alegeri pentru a ieși din impas, fiind al treilea rând de alegeri în patru ani. El speră să obţină o majoritate absolută, de 320 de mandate, de care are nevoie pentru a trece prin Parlament acordul divorţului pe care l-a încheiat cu Bruxellesul şi să pună în aplicare Brexitul la data prevăzută, pe 31 ianuarie, potrivit News.ro.

În pofida faptului că Partidul Conservator (Tories) a dominat în sondaje, rezultatul este incert şi se anunţă strâns. Un sondaj, publicat joi de cotidianul conservator Daily Telegraph îi credita cu doar cinci puncte procentuale avans pe conservatori, iar altul, realizat de Kantar, cu 12 puncte procentuale.

Un exit-poll urmează să fie publicat la închiderea secţiior de votare, la ora locală 22.00 (vineri, 0:00, ora R. Moldova)

Sursă: stirileprotv.ro