Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Alegeri parlamentare anticipate: soluția ACUM…

Alegeri parlamentare anticipate: soluția ACUM și prognosticul lui Igor Dodon

Unica soluție pentru evitarea alegerilor parlamentare anticipate, susține lidera PAS, Maia Sandu, este acceptarea de către PSRM a unui guvern minoritar asumat de Blocul ACUM. Aceasta afirmă că Blocul nu va face coaliție cu PSRM, dar propune socialiștilor să voteze pachetul de legi antioligarhic, pentru a demonstra că nu fac un joc ascuns cu democrații.

De cealată parte, președintele Igor Dodon, care continuă să fie liderul informal al PSRM, declară că PSRM este gata să discute cu Blocul ACUM formarea unei coaliții de guvernare, dar nu va accepta un guvern minoritar.

„Pentru a evita legerile anticipate, în situația în care noi nu putem face o coaliție, și am explicat de ce, noi propunem instrumentul care se numește Guvern minoritar”, a declarat Maia Sandu în cadrul emisiunii „În profunzime” de la ProTV.

„Socialiștii sunt cei care trebuie să demonstreze că au și curaj, și angajament să lupte împotriva sistemului oligarhic”, a declarat copreședinta ACUM, precizând că strategia formațiunii politice este de a evita anticipatele sau, cel puțin, de a organiza alegeri în baza sistemului proporțional de vot.

Dacă până la 21 iunie nu va fi ales președintele Parlamentului și, respectiv, nu va fi votată nicio lege, a declarat președintele Igor Dodon în cadrul unei emisiuni de la postul RTR Moldova, acesta se va dresa Curții Constituționale pentru dizolvarea legislativului.

În acest caz, susține șeful statului, campania electorală ar putea începe la 1 august, iar alegerile ar putea avea loc la sfârșit de septembrie. În cazul anticipatelor, opinează Dodon, PSRM ar obține mai multe manate decît la alegerile din 24 februarie.

Igor Dodon susține că în prezent probabilitatea că vor avea loc alegeri anticipate este de 70%.