Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Alegeri locale noi în 5…

Alegeri locale noi în 5 localități din R. Moldova. Când vor avea loc aceastea?

În cadrul ședinței din 10 aprilie 2018, Comisia Electorală Centrală a constituit consiliile electorale ale circumscripțiilor electorale, pentru alegerile locale noi, din comunele Leușeni și Nemțeni, raionul Hîncești, comuna Jora de Mijloc, raionul Orhei, comuna Volovița, raionul Soroca și comuna Pîrlița, raionul Ungheni.

Conform Codului electoral, în decurs de 3 zile, consiliile de circumscripție urmează să-şi aleagă din rândul membrilor lor, prin vot secret, preşedintele, vicepreşedintele şi secretarul. Totodată, consiliile urmează să facă publică informaţia privind locul (biroul), data şi ora primirii documentelor pentru înregistrarea candidaţilor la funcţia de primar, cu 24 de ore până la începerea recepționării documentelor de la candidații electorali.

Tot pe 10 aprilie curent, au fost acreditați 75 de observatori naționali din partea Asociației Obștești „Promo-LEX”, care vor avea misiunea de monitorizare a alegerilor locale noi, ce se vor desfășura pe data de 20 mai, 2018.

Amintim că la alegerile locale din decembrie 2017, 10 reprezentanți ai PDM din 10 au câștigat mandatul de primar. Atunci, ZdG puncta că aproape jumătate din cei 898 de primari din R. Moldova sunt afiliaţi Partidului Democrat.

Anterior, mai mulți oficiali europeni și-au manifestat îngrijorarea față de decizia Parlamentului R. Moldova de a implementa modificări ale sistemului electoral.   Atât înainte de adoptarea Legii privind votul mixt, cât și după, au avut loc proteste la Preşedinţie şi la Parlament. Oamenii au cerut anularea votului mixt.

La 20 iulie 2017, 74 de deputați au votat pentru schimbarea sistemului electoral, iar peste câteva ore, această lege a fost promulgată de șeful statului, Igor Dodon. Pe 21 iulie același an, legea a apărut în Monitorul oficial.