Alegeri în Găgăuzia: „suflete moarte” în listele electorale, transportare organizată și băuturi alcoolice

Până la ora 15.00, puțin peste 35 de mii de locuitori ai Uni­tății Teri­to­ri­a­le Auto­no­mă Găgă­u­zia au ieșit la urne pentru a alege componența Adu­na­rea Popu­la­ră a Găgă­u­zi­ei (APG) de legislatura 2016-2010. Aceștia reprezintă 28,8% din electorat. Informația a fost anunțată în cadrul unui briefing de presă de către președintele Comisiei Electorale din Comrat, Ivan Comur.

Acesta a precizat că pe listele suplimentare au votat 1 244 de alegători. Ivan Comur a declarat că nereguli nu au fost semnalate, iar procesul electoral se desfășoară continuu.

Scru­ti­nul este moni­to­ri­zat de 70 de obser­va­to­ri inde­pen­den­ți ai Orga­ni­za­ți­ei Obș­tești „Piligrim-Demo”. Aceștia au identificat până la acest moment câteva încălcări grave ale Codului Electoral al Găgăuziei.

 • Miha­il Sir­ke­li, direc­tor exe­cu­tiv „Piligrim-Demo”, a declarat că s-a constatat transportarea organizată a alegătorilor: „cineva le indică pentru cine să-și dea votul, iar după ce aceștia ies din secția de votare li se propun băuturi alcoolice”.
 • De asemenea, într-o conferință de presă, Sirkeli a vorbit despre faptul că în apropierea unei secții de votare se făcea agitație electorală, iar la o altă secție, urna a fost sigilată cu o oră și jumătate mai târziu.
 • Totodată, a fost identificat prezența afișajului electoral al unui candidat PCRM la fotoliul de deputat în apropierea unei secții de votare.
 • Un alegător a sesizat faptul că pe adresa unde locuiește sunt înregistrate între trei persoane care nu au avut niciodată domiciliul acolo, iar una dintre ele este decedată.
 • La o altă secție de votare s-a stabilit că numărul buletinelor de vot alocate este mai mic decât numărul alegătorilor înscriși în listele electorale de bază.

Pen­tru cele 35 de foto­lii de depu­tat din APG, enti­ta­te din regiu­ne cu atri­bu­ţii simi­la­re celor ale Par­la­men­tu­lui de la Chi­şi­nău, aspi­ră 126 de can­di­dați.

Adu­na­rea Popu­la­ră a Găgă­u­zi­ei este orga­nul legi­sla­tiv al auto­no­mi­ei, prin­tre com­pe­tenţe­le căru­ia este şi îna­in­ta­rea ini­ţi­a­ti­ve­lor legi­sla­ti­ve în Par­la­men­tul R. Mol­do­va.

Depu­ta­ţii sunt aleşi pen­tru un man­dat de 4 ani prin vot uni­ver­sal, egal, direct, secret şi liber expri­mat. Aceş­tia can­di­dea­ză în 35 de cir­cum­scri­pţii elec­to­ra­le. Exer­ci­ţi­ul are loc la doar o săp­tămâ­nă de la ale­ge­ri­le pre­zi­denţi­a­le, aco­lo unde găgă­u­zii au votat masiv pen­tru can­di­da­tul soci­a­li­ş­ti­lor, Igor Dodon, care a obţi­nut în regiu­ne un scor cu iz dic­ta­to­ri­al, 98,89% din votu­ri.

Pragul minim pentru a declara valide alegerile din Adunarea Populară a Găgăuziei reprezintă 33,3%. La urne sunt așteptați 122 216 cetă­țe­ni din UTA Găgă­u­zia.

Citiți și

Alegeri în Găgăuzia: Până la ora 9.00 a votat 3,6% din electorat. Incidente și nereguli n-au fost înregistrate

Alegeri în Găgăuzia: Pentru 35 de fotolii de deputat se luptă 126 de candidați

(VIDEO) Reținut cu două zile înainte de ALEGERI într-un dosar penal. Un candidat la funcția de deputat în Adunarea Populară a Găgăuziei este învinuit de evaziune fiscală

„Revoluţia” independenţilor în Găgăuzia


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

 1. Ivanko Kupala

  – Mai mulți oficiali din Ucraina /în plin război cu Rusia/, au propus comunității internaționale
  să NU RECUNOASCĂ aceste Alegeri Fraudate din 13 nov 2016 de la Chișinău
  și declararea teroristului Dondon persona non-grata în Ucraina.
  – Ambasadorul UE din Ucraina, Hughes Mingarelli susține ca la nivel european
  se elaborează un mecanism de retragere a regimului liberalizat de vize, inclusiv cu Rep.Moldova

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *