Alegeri în Găgăuzia: Pentru 35 de fotolii de deputat se luptă 126 de candidați

Astăzi, 20 noiembrie are loc primul tur al alegerilor în Adunarea Populară a Găgăuziei (APG), enti­ta­te din Uni­ta­tea Teri­to­ri­a­lă Auto­no­mă Găgă­u­zia cu atri­bu­ţii simi­la­re celor ale Par­la­men­tu­lui de la Chi­şi­nău. Pentru cele 35 de fotolii de deputat din APG de legislatura 2016-2010 aspiră 126 de candidați. Majo­ri­ta­tea din­tre ei, 95 la număr, can­di­dea­ză ca inde­pen­denţi, în timp ce doar 31 şi-au decla­rat afi­li­e­rea poli­ti­că. Cei mai mulţi can­di­da­ţi vin din par­tea Par­ti­du­lui Soci­a­li­ş­ti­lor.

Depu­ta­ţii sunt aleşi pen­tru un man­dat de 4 ani prin vot uni­ver­sal, egal, direct, secret şi liber expri­mat. Aceş­tia can­di­dea­ză în 35 de cir­cum­scri­pţii elec­to­ra­le. Exer­ci­ţi­ul are loc la doar o săp­tămâ­nă de la ale­ge­ri­le pre­zi­denţi­a­le, aco­lo unde găgă­u­zii au votat masiv pen­tru can­di­da­tul soci­a­li­ş­ti­lor, Igor Dodon, care a obţi­nut în regiu­ne un scor cu iz dic­ta­to­ri­al, 98,89% din votu­ri.

La urne sunt așteptați 122 216 de cetățeni care-și pot exercita dreptul la vot în cele 66 de secții de votare organizate în regiune.

Potrivit gagauzinfo.md toate secțiile de vot s-au deschis, fără abateri, la ora 7.00. Acestea se vor închide la ora 21.00.

Conform datelor oficiale emise de CEC a Găgăuziei, în cursa electorală pentru APG s-au înscris 126 de candidaţi, dintre care 18 femei. După apartenenţa politică, 95 dintre candidaţi se declară independenţi, 21 – PSRM, 7 – Partidul Nostru, 2 – PCRM, 1 – PDM. Sistemul electoral din Găgăuzia presupune că din fiecare circumscripţie electorală este ales un singur reprezentant – adică în rezultatul alegerilor, la funcţia de deputat în APG vor accede 35 de persoane.

Adunarea Populară a Găgăuziei este organul legislativ al autonomiei, printre competenţele căruia este şi înaintarea iniţiativelor legislative în Parlamentul Republicii Moldova.

Scrutinul este monitorizat de 70 de observatori independenți ai Organizației Obștești „Piligrim-Demo”.

Cu două zile îna­in­te de ale­ge­ri­le din Adu­na­rea Popu­la­ră a Găgă­u­zi­ei, poli­ția l-a reți­nut pen­tru 72 de ore pe Nico­lae Raia, can­di­dat la func­ția de depu­tat în Adu­na­rea Popu­la­ră din par­tea cir­cum­scrip­ți­ei Nr.18, satul Dezghin­ja, raio­nul Comrat, într-un dosar de eva­ziu­ne fis­ca­lă. Potrivit unor surse citate de gagauzinfo.md, în seara zilei de 19 noiembrie, Nicolae Raia fost eliberat de sub arest și s-a întors acasă.

Citiți și

„Revoluţia” independenţilor în Găgăuzia


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

  1. Nikodim

    Intersant cum se va respecta spiritul și litera democratiei în acest teritoriu. În anii studenției am locuit în odaie cu un gagauz. M-a invitat la o nuntă în satul lui. Am avut posibilitate să observi corectitudiea, onestinanrea și buna educație a acestei etnii…Probabil că scrutinul din 20 noiembrie este un test pentru antica democratie, aplicată si acum, odată ce lumea nu e in stare să elaboreze alt mecanism de selectare, crestere și desemnare a liderilor. Aspiranti la fotolii sunt multi, dar ce obține de la ei păturile de jos, poporul, societatea , statul, Neamul ???

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *