Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Alegeri în Găgăuzia: Pentru 35…

Alegeri în Găgăuzia: Pentru 35 de fotolii de deputat se luptă 126 de candidați

Astăzi, 20 noiembrie are loc primul tur al alegerilor în Adunarea Populară a Găgăuziei (APG), enti­ta­te din Uni­ta­tea Teri­to­ri­a­lă Auto­no­mă Găgă­u­zia cu atri­bu­ţii simi­la­re celor ale Par­la­men­tu­lui de la Chi­şi­nău. Pentru cele 35 de fotolii de deputat din APG de legislatura 2016-2010 aspiră 126 de candidați. Majo­ri­ta­tea din­tre ei, 95 la număr, can­di­dea­ză ca inde­pen­denţi, în timp ce doar 31 şi-au decla­rat afi­li­e­rea poli­ti­că. Cei mai mulţi can­di­da­ţi vin din par­tea Par­ti­du­lui Soci­a­li­ş­ti­lor.

Depu­ta­ţii sunt aleşi pen­tru un man­dat de 4 ani prin vot uni­ver­sal, egal, direct, secret şi liber expri­mat. Aceş­tia can­di­dea­ză în 35 de cir­cum­scri­pţii elec­to­ra­le. Exer­ci­ţi­ul are loc la doar o săp­tămâ­nă de la ale­ge­ri­le pre­zi­denţi­a­le, aco­lo unde găgă­u­zii au votat masiv pen­tru can­di­da­tul soci­a­li­ş­ti­lor, Igor Dodon, care a obţi­nut în regiu­ne un scor cu iz dic­ta­to­ri­al, 98,89% din votu­ri.

La urne sunt așteptați 122 216 de cetățeni care-și pot exercita dreptul la vot în cele 66 de secții de votare organizate în regiune.

Potrivit gagauzinfo.md toate secțiile de vot s-au deschis, fără abateri, la ora 7.00. Acestea se vor închide la ora 21.00.

Conform datelor oficiale emise de CEC a Găgăuziei, în cursa electorală pentru APG s-au înscris 126 de candidaţi, dintre care 18 femei. După apartenenţa politică, 95 dintre candidaţi se declară independenţi, 21 – PSRM, 7 – Partidul Nostru, 2 – PCRM, 1 – PDM. Sistemul electoral din Găgăuzia presupune că din fiecare circumscripţie electorală este ales un singur reprezentant – adică în rezultatul alegerilor, la funcţia de deputat în APG vor accede 35 de persoane.

Adunarea Populară a Găgăuziei este organul legislativ al autonomiei, printre competenţele căruia este şi înaintarea iniţiativelor legislative în Parlamentul Republicii Moldova.

Scrutinul este monitorizat de 70 de observatori independenți ai Organizației Obștești „Piligrim-Demo”.

Cu două zile îna­in­te de ale­ge­ri­le din Adu­na­rea Popu­la­ră a Găgă­u­zi­ei, poli­ția l-a reți­nut pen­tru 72 de ore pe Nico­lae Raia, can­di­dat la func­ția de depu­tat în Adu­na­rea Popu­la­ră din par­tea cir­cum­scrip­ți­ei Nr.18, satul Dezghin­ja, raio­nul Comrat, într-un dosar de eva­ziu­ne fis­ca­lă. Potrivit unor surse citate de gagauzinfo.md, în seara zilei de 19 noiembrie, Nicolae Raia fost eliberat de sub arest și s-a întors acasă.

Citiți și

„Revoluţia” independenţilor în Găgăuzia