Alegeri în Găgăuzia: Până la ora 9.00 a votat 3,6% din electorat. Incidente și nereguli n-au fost înregistrate

În primele două ore de la deschiderea secțiilor de votare, între 7.00-9.00,  la urne s-au prezentat 3 432 de alegători sau 3,6% din electoratul din Uni­ta­tea Teri­to­ri­a­lă Auto­no­mă Găgă­u­zia, acolo unde au loc alegeri în Adunarea Populară a Găgăuziei (APG), enti­ta­te din regiune cu atri­bu­ţii simi­la­re celor ale Par­la­men­tu­lui de la Chi­şi­nău. Pen­tru cele 35 de foto­lii de depu­tat din APG de legi­sla­tu­ra 2016-2010 aspi­ră 126 de can­di­dați.  Pentru a-și exerita dreptul la vot sunt așteptați 122 216 cetățeni din UTA Găgăuzia.

Ivan Comur, președintele Comisiei Electorale Centrale a Găgăuziei, a declarat că nereguli sau incidente până la acest moment nu au fost înregistrate, iar toate cele 66 de secții de votare organizate în regiune s-au deschis la timp.

De aceeași părere sunt și cei 70 de observatori independenți ai AO „Piligrim-Demo” care monitorizează procesul de vot. Asociația a susținut o conferință video în care a prezentat Raportul privind deschiderea secțiilor de votare.

„Nereguli privind deschiderea secțiilor de votare nu au fost înregistrate. Doar câteva secții s-au deschis cu o întârziere nesemnificatvă. Deci, procedura de vot a început în toată Găgăuzia în același timp. Absolut toate secțiile de votare sunt dotate cu toate materalele necesare pentru procesul de vot, după părerea observatorilor noștri. Proceduriele de desiglare au fost respectate, practic peste tot”, a declarat Mihail Sirkeli, director executiv „Piligrim-Demo”.

Adu­na­rea Popu­la­ră a Găgă­u­zi­ei este orga­nul legi­sla­tiv al auto­no­mi­ei, prin­tre com­pe­tenţe­le căru­ia este şi îna­in­ta­rea ini­ţi­a­ti­ve­lor legi­sla­ti­ve în Par­la­men­tul R. Mol­do­va.

Depu­ta­ţii sunt aleşi pen­tru un man­dat de 4 ani prin vot uni­ver­sal, egal, direct, secret şi liber expri­mat. Aceş­tia can­di­dea­ză în 35 de cir­cum­scri­pţii elec­to­ra­le. Exer­ci­ţi­ul are loc la doar o săp­tămâ­nă de la ale­ge­ri­le pre­zi­denţi­a­le, aco­lo unde găgă­u­zii au votat masiv pen­tru can­di­da­tul soci­a­li­ş­ti­lor, Igor Dodon, care a obţi­nut în regiu­ne un scor cu iz dic­ta­to­ri­al, 98,89% din votu­ri.

Citiți și

Alegeri în Găgăuzia: Pentru 35 de fotolii de deputat se luptă 126 de candidați

„Revoluţia” independenţilor în Găgăuzia

 

Foto: gagauzinfo.md


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *