Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Alegerea lui Țurcan drept președinte…

Alegerea lui Țurcan drept președinte al CC, criticată de încă un deputat ACUM: „Trebuiau să aibă un minim de decență”

Deputatul Radu Marian consideră că judecătorii constituționali trebuiau să aibă „un minim de decență” și să nu aleagă în funcția de președinte un judecător afiliat politic, iar „cei cu background politic trebuiau să demonstreze măcar un pic de respect față de instituție și să nu se autopropună în calitate de președinte”.

„Îmi pare rău de comportamentul unora dintre ei. Știu că eu și instituția pe care o reprezint am dat-o în bară cu votarea acestor două candidaturi politice, nu are sens să mă justific, dar am votat cu speranța că acest vot îi va responsabiliza. Mare păcat, pot doar să-mi cer iertare față de oamenii care se simt acum dezamăgiți”, a scris reprezentantul ACUM pe pagina sa de Facebook, adăugând că speră ca Domnica Manole să spună pe cine a votat.

Reacția lui Marian vine în contextul în care judecătoarea Liuba Șova a dezvăluit pentru TV8 că Nicolae Roșca a înaintat-o pe ea, care a propus ca Serghei Țurcanu să fie ales președinte al CC, iar el a refuzat. Ceilalți au refuzat să candideze, iar Vladimir Țurcanu „și-a autoînaintat candidatura”. Aceasta susține că „eu m-am votat pe mine” și, cel mai probabil, candidatura ei a fost susținută și de către Nicolae Roșca, iar Țurcan ar fi fost ales de ceilalți patru judecători.

Și alți reprezentnați ai blocului ACUM s-au arătat nemulțumiți de faptul că un exponent al PSRM a devenit președinte al Curții Constituționale (CC).

De cealaltă parte, socialistul Vasile Bolea susține că nu înțelege asemenea „etichetări”.

Vladimir Țurcan a fost ales luni, 19 august, în calitate de președinte al Înaltei Curți prin vot secret, pentru un termen de trei ani, cu majoritatea voturilor judecătorilor. În calitate de judecător care va exercita funcţiile preşedintelui în absenţa acestuia a fost aleasă Liuba Şova.

Noua componență a Curții Constituționale este formată din judecătorii Liuba Șova, Nicolae Roșca, Serghei Țurcan, Eduard Ababei, Domnica Manole și Vladimir Țurcan. Aceștia au depus jurământul de accedere în funcție vineri, 16 august. Cel puțin trei membri ai CC, inclusiv președintele, au afiliere politică: Vladimir Țurcan – membru al fracțiunii PSRM din Parlament, iar Nicolae Roșca și Domnica Manole au candidat la alegerile parlamentare din 24 februarie 2019 pe listele Blocului ACUM.