Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Adunarea Parlamentară a OSCE reafirmă…

Adunarea Parlamentară a OSCE reafirmă necesitatea retragerii forțelor armate străine din R. Moldova

Foto: azertag.az

Adunarea Parlamentară a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (AP OSCE)  a reafirmat necesitatea retragerii complete a forțelor armate străine de pe teritoriul Republicii Moldova. Un amendament în acest sens a fost inclus în rezoluţia sesiunii anuale a AP OSCE, care se desfăşoară la Bundestagul Germaniei.

Discuțiile au avut loc în cadrul ședinței Comitetului general al AP OSCE pentru afaceri politice si securitate, unde a fost prezentat Raportul Comitetului și proiectul Rezoluției acestuia. Astfel, au fost dezbătute 25 de amendamente propuse la textul Rezoluției de către delegațiile celor 57 de state participante la sesiunea anuală a AP OSCE.

Printre acestea au fost votate 3 amendamente cu referire la Republica Moldova, prin care s-a reafirmat necesitatea retragerii complete a forțelor armate străine de pe teritoriul Republicii Moldova și transformarea actualei misiuni de menținere a păcii într-o misiune civilă cu mandat internațional.

„A trecut mai mult de un sfert de secol de la independența Republicii Moldova, iar pe teritoriul țării încă sunt prezente forțele armate ale Federației Ruse. Cerem includerea în proiectul forumului suprem a unui paragraf în care să fie confirmată din nou necesitatea retragerii complete a forțelor armate  și a munițiilor străine de pe teritoriul Republicii Moldova și transformarea misiunii pacificatoare într-o misiune civilă cu mandat internațional. Credem că prezența forțelor armate și a zecilor de tone de arme din regiunea transnistriană reprezintă nu doar un pericol pentru securitatea și independența Republicii Moldova, dar și un risc imens pentru regiune”, a menționat deputatul Ion Casian în cadrul ședinței.

Deși raportorul general al Comitetului, Kristian Vigenin, a declarat că preferă ca acest paragraf să nu fie o parte a acestei rezoluții, amendamentul a fost votat.

Sesiunea anuală a AP OSCE reunește pentru dezbateri peste 300 de parlamentari, reprezentând 57 de țări din America de Nord, Europa și Asia.

La data de 22 iunie și Organizația Națiunilor Unite a votat o Rezoluție privind retragerea trupelor militare ruse de pe teritoriul R. Moldova din stânga Nistrului.

Foto: azertag.az