Adunarea Parlamentară a OSCE reafirmă necesitatea retragerii forțelor armate străine din R. Moldova

Adunarea Parlamentară a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (AP OSCE)  a reafirmat necesitatea retragerii complete a forțelor armate străine de pe teritoriul Republicii Moldova. Un amendament în acest sens a fost inclus în rezoluţia sesiunii anuale a AP OSCE, care se desfăşoară la Bundestagul Germaniei.

Discuțiile au avut loc în cadrul ședinței Comitetului general al AP OSCE pentru afaceri politice si securitate, unde a fost prezentat Raportul Comitetului și proiectul Rezoluției acestuia. Astfel, au fost dezbătute 25 de amendamente propuse la textul Rezoluției de către delegațiile celor 57 de state participante la sesiunea anuală a AP OSCE.

Printre acestea au fost votate 3 amendamente cu referire la Republica Moldova, prin care s-a reafirmat necesitatea retragerii complete a forțelor armate străine de pe teritoriul Republicii Moldova și transformarea actualei misiuni de menținere a păcii într-o misiune civilă cu mandat internațional.

„A trecut mai mult de un sfert de secol de la independența Republicii Moldova, iar pe teritoriul țării încă sunt prezente forțele armate ale Federației Ruse. Cerem includerea în proiectul forumului suprem a unui paragraf în care să fie confirmată din nou necesitatea retragerii complete a forțelor armate  și a munițiilor străine de pe teritoriul Republicii Moldova și transformarea misiunii pacificatoare într-o misiune civilă cu mandat internațional. Credem că prezența forțelor armate și a zecilor de tone de arme din regiunea transnistriană reprezintă nu doar un pericol pentru securitatea și independența Republicii Moldova, dar și un risc imens pentru regiune”, a menționat deputatul Ion Casian în cadrul ședinței.

Deși raportorul general al Comitetului, Kristian Vigenin, a declarat că preferă ca acest paragraf să nu fie o parte a acestei rezoluții, amendamentul a fost votat.

Sesiunea anuală a AP OSCE reunește pentru dezbateri peste 300 de parlamentari, reprezentând 57 de țări din America de Nord, Europa și Asia.

La data de 22 iunie și Organizația Națiunilor Unite a votat o Rezoluție privind retragerea trupelor militare ruse de pe teritoriul R. Moldova din stânga Nistrului.

Foto: azertag.az

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

  1. Annabella

    armata Rusiei sta in transnistria pentru un singur lucru, sa nu vie pseudo democratii si sa puie laba pe industrie pe uzine cum au fauto in Romania , iata de ce…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *