Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Acuzațiile lui Voicu referitor la…

Acuzațiile lui Voicu referitor la ilegalitățile de la Ministerul Apărării și reacțiile celor vizați

Ministrul Apărării, Pavel Voicu, a denunțat astăzi într-o conferință de presă numeroase ilegalități care ar fi avut loc în cadrul armatei naționale în perioada fostelor guvernări.

Potrivit lui Voicu, în ultimii trei ani, Ministerul Apărării ar fi oferit drept cadou 57 de arme. În lista beneficiarilor s-ar regăsi persoane afiliate PDM-ului, inclusiv Vlad Plahotniuc. O parte din tehnica Ministerului Apărării ar fi fost vândută prin intermediul portalului 999.md, tone de muniții ar fi ajuns în Armenia, iar unii militari erau trimiși în misiuni de pace doar pe hârtie, susține ministrul ce se află în funcție de două luni.

„Toate aceste ilegalități au început de la Anatol Șalaru. Și-a luat el un pistol, apoi Marinuță, iar Sturza și-a luat trei arme într-o lună” , susține Voicu.

Tot Eugen Sturza i-ar fi oferit un pistol lui Vlad Plahotniuc, spune Voicu.

„Pentru care beneficii Plahotniuc primește arme, pistol TT, ce a făcut dlui a distrus armata, dar nu a făcut altceva” a declarat ministrul Apărării.

Voicu a mai vorbit despre o schemă prin care s-ar fi sustras bani din bugetul Ministerului Apărării, încă în timp ce ministru era Anatol Șalaru. Acesta spune că mai multe unități de transport, piese, generatoare, anvelope care costă mii de euro, ar fi fost scoase la vânzare pe 999.md, la prețuri mult mai mici.

„Partenerii noștri le donează, iar noi le vindem. Era o schemă bine pusă la punct. Avem interceptări, agenții economici singuri au înscris aceste persoane. Acest centru are o datorie către stat de peste 12 milioane de lei. Peste patru milioane de lei e datorie către angajați. Ministerul Apărării, în fiecare lună, primește penalități de peste 120 de mii de lei. Materialele sunt transmise la CNA, e numită și o revizie financiară”, a menționat Pavel Voicu.

Totodată, Voicu susține că fostul ministru Marinuță ar fi coordonat o schemă prin intermediul Aeroportului Internațional Mărculești.

„ Peste 40 de tone de muniții au fost vândute prin Aeroportul Mărculești. Muniția era transmisă în dotare la aeroport, ca mai apoi să se vândă. Bine că s-a implicat SIS, dar erau pregătite încă 100 de tone spre vânzare. S-a stabilit că munițiile au ajuns în Armenia”, a precizat el.

Ministrul Apărării a mai menționat că unii militari erau trimiși în misiuni de menținere a păcii doar pe hârtie pentru a urgenta trimiterea lor la pensie și că o parte din terenurile din jurul poligoanelor militare erau date în arendă cu sume de trei ori mai mici decât valoarea lor reală pe piață.

Voicu a spus că deține probe și materialele vor fi transmise la Procuratură și Poliție pentru a investiga aceste fraude. Totodată, ministrul dă asigurări că va dispune retragerea titlurilor și armelor oferite în ultimii patru ani pe motiv că nu s-au respectat prevederile legii.

ZdG a încercat să obțină o reacție de la cei vizați. Anatol Șalaru recunoaște că deține o armă personală, dar susține că i-a fost acordată de către Șeful Marelui Stat Major. Șalaru a calificat declarațiile lui Voicu ca fiind falsuri și a spus că va demonstra acest lucru într-o conferință de presă săptămâna viitoare.

„Eu nu am făcut cadouri nimănui, am decorat militari sau angajați cu care colaborează Ministerul Apărării. Dacă a depistat anumite ilegalități, scheme precum zice, trebuie să se adreseze organelor competente” a precizat Șalaru.

Într-o postare pe pagina sa de Facebook, Eugen Sturza a menționat că declarațiile lui Pavel Voicu au la bază lipsa de conlucrare între Ministerul Apărării și Igor Dodon, în perioada când Sturza era ministru.

„Pot accepta frustrările ministrului socialist, dar nu pot accepta falsurile și minciunile cu care operează. Armele, două la număr, mi-au fost acordate de Conducerea Marelui Stat Major în semn de apreciere a militarilor pentru efortul depus în perioada mandatului meu” , a precizat Eugen Sturza.