Principală  —  IMPORTANTE   —   Acuzațiile avocatului lui Vlad Filat…

Acuzațiile avocatului lui Vlad Filat la adresa Procuraturii Anticorupție, referitor la al doilea dosar penal

Avocatul Victor Munteanu susține că cel de-al doilea dosar penal pe numele ex-premierului Vlad Filat este „unul eminamente politic și poartă un caracter vădit electoral”, iar scopul acestuia ar fi „să creeze un fon mediatic în plină campanie electorală pentru alegerile parlamentare din februarie 2019”. Reacția este publicată de apărător pe Facebook la scurt timp după ce Procuratura Anticorupție a anunțat că a transmis în judecată cel de-al doilea dosar penal în privința fostului prim-ministru, în care acesta este acuzat de  infracțiuni de spălare de bani în proporții deosebit de mari.

„Dosarul penal în privința lui Vlad Filat, este unul eminamente politic și poartă un caracter vădit electoral, menit să creeze un fon mediatic în plină campanie electorală pentru alegerile parlamentare din februarie 2019. Tenta pur politică și electorală a acestui dosar rezultă din faptul că urmărirea penală a fost inițiată în anul 2015, majoritatea acțiunilor procesuale la care se face referință în comunicatul de presă al Procuraturii Anticorupție erau finalizate în anul 2016, însă trimiterea cauzei în judecată s-a decis în contextul politic actual.

În ceea ce privește acuzațiile aduse lui Vlad Filat, precizez că faptele, sumele de bani, și companiile cu care Vlad Filat nu are nici o tangență, au fost deja obiectul examinării în primul dosar penal. Este o tentativă de inducere în eroare a publicului prin afirmațiile precum că Vlad Filat ar fi încheiat contractul de consultanță din data de 01.07.2013 sau că acesta ar fi achitat pentru serviciile prestate sume de bani prin companii gestionate de intermediari”, scrie avocatul Victor Munteanu.

Contactat de ZdG, avocatul Victor Munteanu a declarat că „speranța lui Vlad Filat în acest dosar este că acesta va fi unul echitabil, în primul rând va fi unul public, va fi oferită posibilitatea de a face expertizele cuvenite și nu se va proceda ca în dosarul penal precedent, în care toate garanțiile unui proces corect au fost neglijate și majoritatea cererilor făcute către instanța de judecată au fost respinse”.

Potrivit avocatului, la 31 iulie 2018, când a fost înaintată învinuirea în acest dosar, „Vlad Filat a spus foarte clar că nu-i este clară învinuirea care îi este adusă”, iar ulterior ex-premierul nu a mai fost audiat, nu au fost organizate confruntări și nu i s-a comunicat despre alte acțiuni procesuale.

Victor Munteanu afirmă că nu a discutat cu clientul său după ce a aflat din presă că dosarul a fost expediat în instanță, dar precizează că anterior a coordonat cu Vlad Filat declarațiile pe care urma să le facă la etapa expedierii în judecată a dosarului.

Procurorii anunțau că pe numele lui Filat era deschis un alt dosar penal acum un an, în luna ianuarie 2018.

La 9 ianuarie 2019, potrivit apărătorului ex-premierului, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO) a anunțat că va examina în mod prioritar dosarul Filat.

Vladimir Filat a fost condamnat de intanțele de judecată din R. Moldova la nouă ani de închisoare cu executare, fiind găsit vinovat de corupere pasivă și trafic de influență. La baza condamnării fostului premier stă autodenunțul primarului de Orhei și businessmanului Ilan Șor, învi­nuit în două dosa­re privind fra­u­de­le de la Banca de Eco­no­mii a Mol­do­vei (BEM). Acesta a declarat că i-a dat lui Vlad Filat mită în valoare de 250 de mili­oane USD. În baza autodenunțului, la 15 octom­brie 2015, lide­rul PLDM a rămas fără imu­ni­tate de depu­tat, după ce pro­cu­ro­rul gene­ral, Cor­ne­liu Gurin, a soli­ci­tat acest lucru în cadrul ședin­ței Par­la­men­tu­lui. Din 15 octombrie 2015, ex-premierul se află după gratii.