Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Accident în Ucraina, soldat cu…

Accident în Ucraina, soldat cu moartea unui reprezentant al OSCE, cetățean al R. Moldova

facebook/Vitalie Zara

Pe 18 ianuarie, curent, în Kramatorsk (regiunea Donetsk) a decedat Vitalie Zara, cetățean al R. Moldova, observator în cadrul misiunii Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE). Anunțul a fost făcut de către reprezentantul special al OSCE, Martin Sajdik, informează kramatorsk.info. Vitalie Zara, fost comandant al Brigăzii de poliție cu destinație specială „Fulger”, a participat la războiul de pe Nistru din 1992. 

„O noutate tristă: astăzi, în Kramatorsk a decedat un membru al Misiunii Speciale de Monitorizare a OSCE”, a declarat Martin Sajdik jurnaliștilor, imediat după ședința Grupului Tripartit de Contact din Minsk.

Serviciul de presă al misiunii informează că membrul misiunii a fost victima unui acident rutier. Pe strada Konrad Gamper (fosta Gorki) o mașină de taxi din Kramatorsk s-a ciocnit cu un autocamion basculant.

Pasagerul din mașina de taxi, Vitalie Zara, nu a supravețuit.

Foto: vp.donetsk.ua

Vitalie Zara, fost comandant al Brigăzii de poliție cu destinație specială „Fulger”, a participat la războiul de pe Nistru din 1992.  Înainte de misiunea din Donbass, Zara a fost observator în Côte d’Ivoire.

Reprezentanții autoproclamatei Republici Populare Luhansk și-au exprimat „sincere condoleanțe rudelor și apropiaților lui Vitalie, colegilor și șefului misiunii speciale de monitorizare a OSCE din Ucraina, ambasadorul Ertugrul Apakan”.

Și-a exprimat condoleanțele și Ministerul Apărării al Republicii Moldova:

„Cu profundă tristeţe, am aflat despre decesul într-un accident rutier a colegului nostru, colonelul în rezervă Vitalie Zara, participant la războiul de pe Nistru din 1992, fost comandant al Batalionului cu Destinaţie Specială “Fulger” al Armatei Naţionale.
Colonelul Zara a fost pentru noi un exemplu de curaj şi sacrificiu, devotament şi profesionalism, un conducător de excepţie, care şi-a dedicat viaţa datoriei de apărător al Patriei.

A participat la numeroase exerciţii naţionale şi internaţionale şi a fost observator militar în misiune de menţinere a păcii cu mandat ONU, unde a purtat cu onoare drapelul Republicii Moldova.
Conducerea Ministerului Apărării şi Armatei Naţionale transmite sincere condoleanţe familiei îndurerate.
Amintirea despre colonelul Vitalie Zara va rămâne veşnic vie în memoria noastră.
Dumnezeu să-l odihnească în pace…”

Fostul ministru al apărării, Vitalie Marinuța, a scris pe pagina sa de Facebook, că moartea lui Zara este „o pierdere de nerecuperat pentru familie dar și pentru noi, cei care ne cunoaștem de o viață. Ne-am cunoscut cînd aveam cîte 15 ani. (…) Am fost ambii la război în 1992. (…) Am sărit cu parașuta împreună, am fumat din aceiași țigară nu o singură dată. (…) Condoleanțe familiei îndurerate. Dumnezeu să-l odihnească în pace”.

Anterior, în aprilie 2017, ca urmare a detonării automobilului observatorilor OSCE, în Donbass, a fost ucis un alt reprezentant al misiunii OSCE.