Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Acces interzis în R. Moldova…

Acces interzis în R. Moldova pentru un alt jurnalist rus

Autoritățile de la noi i-au interzis accesul pe teritoriul R. Moldova unui jurnalist rus. Este vorba despre Mihail Deleaghin, redactoctorul-șef al revistei „Свободная мысль”.

„Ieri, jurnalistul Mihail Deleaghin a fost oprit în aeroportul din Chișinău, după care a fost expulzat în Federația Rusă. El a fost invitat de Partidul Comuniștilor și Partidul Stângii Europene la o conferință dedicată Revoluției bolșevice din octombrie 1917. Culmea absurdului este că poliția de frontieră de la aeroport i-a fotografiat discursul referitor la „Lecții reale ale Marii Revoluții Socialiste din octombrie”. Să înțeleg că sunt interzise articolele despre revoluție sau așa polițiștii sunt învățați să acționeze?”, s-a arătat revoltată deputata comunistă Inan Șupac.

În același timp, Poliția de Frontieră susține că pe numele jurnalistului există interzicerea intrării pe teritoriul R. Moldova.

Totodată, despre acest incident a scris chiar Deleaghin pe site-ul său delyagin.ru, într-un articol întitulat „Autoritățile de ocupație din Moldova l-au deportat pe Deleaghin din țara pe care o distrug”. Cu toate că numele autorului este chiar la începutul articolului, Mihail Deleaghin scrie atât de la persoana I, cât și de la persoana a III-a:

„P.S. Mulți specialiști ruși l-au felicitat pe Mihail Deleaghin pentru atribuirea celui mai înalt premiu de stat al R. Moldova.
P.P.S. Serviciul de frontieră a declarat pentru jurnaliștii de la „Interfax” că eu am fost deportat pentru că nu am putut explica motivul vizitei, cu toate că am răspuns la toate aceste întrebări  de cel puțin cinci ori. Poate că cei de la serviciul de pază, pur și simplu, nu înțelegeau aceste cuvinte în limba rusă?”

Ulterior, Deleaghin  se autocitează: „Este foarte interesant, a declarat Mihail, mi-au luat pașaportul și l-au transmis unui inspector special de securitate, care m-a rugat politicos să trec în spatele cabinelor de control, ceea ce înseamnă că juridic deja mă aflam pe teritoriul R. Moldova…”.

Totodată, jurnalistul pune la îndoială posibilitatea R. Moldova de a fi independentă. „Nu doar țările mici – cum ar fi R. Moldova, dar și toată Europa de Est, precum și  țările baltice și Ucraina nu sunt în măsură să fie independente.
Ele pot fi doar piese dintr-un tot întreg. Dacă colaborează cu Rusia atunci ei pot să înflorească, în timp ce dacă se alătură Occidentului – atunci se sufocă, pentru că nu au decât să le ofere forță de muncă ieftină și să-și transforme cetățenii în sclavi. Astfel, noi (rușii), care i-am dat Occidentui, i-am condamnat la moarte”, a opinat Deleaghin.

Amintim că, la sfârșitul lunii septembrie 2017, Poliția de Frontieră a R. Moldova a interzis intrarea pe teritoriul țării noastre a jurnalistei ziarului „Komsomolskaia prava”, Daria Aslamova.

Jurnalista a spus că a venit cu scop turistic, dar s-a dovedit până la urmă că scopul vizitei era altul. În legătură cu asta i-a fost interzis accesul pe teritoriul R. Moldova. Declarațiile ulterioare ale jurnalistei în adresa noastră nu corespund adevărului”, declara atunci Serviciul de Presă al Poliției de Frontieră.

Totodată, la 1 septembrie, Poliția de Frontieră nu a permis accesul unui alt jurnalist rus, pentru că acela nu ar fi indicat scopul vizitei sale.