A fost adoptată o declarație privind viitorul Parteneriatului Estic

Șefi de stat și de guvern ai UE și ai Parteneriatului estic (PE), lideri ai opoziției ai Partidului Popular European (PPE), președinții Consiliului European, Comisia Europeană și Parlamentul European, Președinția Estoniană a UE și comisarul responsabil au ținut a șasea Conferință a liderilor Parteneriatului Estic al PPE la Bruxelles. În urma reuniunii, liderii PPE au adoptat o declarație privind viitorul Parteneriatului Estic.

Cu această ocazie, președintele PPE a făcut următoarea declarație:

Am trecut prin etapele istorice, cum ar fi călătoriile fără vize și semnarea acordurilor de asociere, pentru Ucraina, Georgia și Moldova de la ultimul Summit al Parteneriatului Estic de la Riga. Și vom continua să susținem ferm partenerii noștri și aspirațiile lor europene și să subliniem că perspectiva europeană reprezintă o forță motrice a reformelor și a angajamentului față de valori și principii comune.

În plus, PPE va continua să pledeze pentru o cooperare mai strânsă cu țările Parteneriatului estic în cadrul unui model EaP+”, care ar putea duce la aderarea acestora la uniunea vamală, la uniunea energetică, la piața unică digitală, la cooperarea în domeniul securității și apărării, sau să reducă tarifele de roaming.

Din nefericire, multe realizări în Moldova și Georgia se confruntă cu un regres, iar Ucraina trebuie să-și intensifice lupta împotriva corupției.

PPE consideră că statul de drept, democratizarea, reformele, justiția independentă și lupta împotriva corupției rămân condiții esențiale pentru implicarea mai profundă a UE față de toți partenerii Parteneriatului Estic pentru a asigura un viitor prosper  tinerelor generații din aceste țări. Orice asistență macrofinanciară și tehnică a UE trebuie să fie însoțită de o condiție strictă și orice sprijin financiar trebuie să servească poporul și generațiile viitoare.

PPE rămâne, de asemenea, fermă în ceea ce privește sprijinul pentru integritatea teritorială în cadrul frontierelor recunoscute pe plan internațional, soluționarea pașnică a conflictelor și unitatea de acțiune între statele membre ale UE față de Rusia. În același timp, PPE condamnă ferm agresiunea Rusiei față de vecinii săi, războiul cibernetic, dezinformarea și alte tipuri de destabilizare.

De asemenea, salutăm semnarea noului acord de parteneriat cuprinzător și consolidat UE-Armenia. În cele din urmă, PPE sprijină un format de dialog pentru relațiile UE-Belarus cu participarea opoziției politice și a organizațiilor democratice. Premisa pentru orice angajament în continuare cu Belarusul trebuie să fie democratizarea țării, alegeri libere și corecte și eliberarea deținuților politici “.

PPE este cel mai mare și mai influent partid politic de centru-dreapta la nivel european, care în prezent include 77 de membri și parteneri din 41 de țări.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *