Principală  —  IMPORTANTE   —   (Live-text/Video) 9 mai – ziua…

(Live-text/Video) 9 mai – ziua dublelor standarde

9 mai este ziua dublelor standarde, când unii marchează sfârșitul celui de–al doilea război mondial, iar alții Ziua Europei. La Chișinău au loc mai multe evenimente, organizate, în cea mai mare parte de partide politice. Analistul politic Ion Tăbârță consideră că autoritățile din R. Moldova au tranformat această zi într-o sărbătoare politică și încearcă, într-un mod oportunist să-și adune, astfel, electoratul.

Dis-de-dimineață, la ora 9:00, la ceremonia solemnă de depunere a florilor la Memorialul Gloriei Militare „Eternitate” au participat Igor Dodon, Andrian Candu, Pavel Filip și mai mulți reprezentanţi ai corpului diplomatic, acreditat în R. Moldova.

„Este o sărbătoare mai mult cu iz politic, chiar putem să spunem electoral. Este foarte multă grandoare, iar prin această abordare se denaturează adevărata esență a zilei de 9 mai, indiferent că pentru unii este Ziua Europei, iar pentru alții este Ziua Victoriei. Ziua de 9 mai  ar trebui mai degrabă să fie o zi a comemorării, dar nicidecum nu ar trebui să fie o zi abordată într-un stil triumfalist de către principalele partide politice din R. Moldova”, a declarat pentru ZdG analistul politic Ion Tăbârță.

Ora 12: 14: Asociația „Unirea-ODIP” organizează în aceste clipe o manifestație de comemorare a eroilor români căzuți în lupte.

Ora 11:50: În timp ce socialiștii depun flori la Memorial, democrații deja mănâncă hrișcă la cantina improvizată de ei în scuarul Catedralei. Alături de veterani, la masă a venit liderul PDM, Vlad Plahotniuc, premierul Pavel Filip și speakerul Andrian Candu, relatează Agora.md. 

Sursa foto: agora.md
Sursa foto: agora.md

Ora 11:37: Șeful statului, Igor Dodon, depune flori la Memorialul Gloriei Militare „Eternitate”

Sursa foto: privesc.eu

Ora 11:22: La eveniment sunt prezenți și copii îmbrăcați în uniforme sovietice.

Sursa foto: privesc.eu

Ora 11:08: Oamenii scandează în limba rusă „Victorie”. Toți reprezentanții de vârf ai PSRM sunt prezenți la marș cu garoafe roșii.

Ora 11:03: Șeful statului este însoțit la Marșul Memoriei de Ion Ceban, candidatul PSRM la fotoliul de primar al capitalei. Ambii oficiali și-au adus la manifestație copiii, care poartă în piept panglici bicolore, numite „Sfântul Gheorghe”.

Ora 10:30: Președintele R. Moldova participă la Marșul Memoriei „Regimentul nemiritorilor”. Oamenii scandează: „Victorie”.

Tot astăzi, 9 mai, PDM-ul va sărbători, și Ziua Victoriei, și Ziua Europei în PMAN. Concertul a fost anunțat oficial pe canalul de youtube al partidului. Totodată, conform informațiilor de pe site-ul Primăriei mun. Chișinău, PDM a rezervat Piața pentru ziua de 9 mai 2018 cu scopul de a organiza un „concert dedicat Zilei Victoriei asupra fascismului și Zilei Europei”. Evenimentele organizate de PDM vor începe dimineața, la ora 10.00 , în preajma „Grădinii Publice Ştefan cel Mare și Sfânt, Havuzul mare, Grădina Publică Ştefan cel Mare și Sfânt Havuzul mic…” și se vor termina seara, cu un concert în PMAN. La concertul de seară, PDM precizează că anticipează o prezență de 25 de mii de oameni. La concertul organizat de PDM vor evolua, printre alții, Eugen Doga, Delia, Irina Rimeș, formația Blue și Thomas Anders, de la formația Modern Talking.

Amintim că ieri, 8 mai, în Piața Marii Adunări Naționale, sub egida președintelui Igor Dodon, a avut loc un concert festiv cu participarea lui Oleg Gazmanov, artist al Poporului al FR și Denis Maidanov, artist Emerit al Federației Ruse.

În 2013, Dorin Chirtoacă, citat de Publika TV, televiziune gestionată de Vladimir Plahotniuc, președintele PDM, spunea că, începând cu anul 2014, în următorii 100 de ani, în PMAN va fi sărbătorită doar Ziua Europei și că manifestațiile cu prilejul Zilei Victoriei vor avea loc la Memorialul „Eternitate”. Acest lucru însă nu s-a întâmplat.

În ultimii ani, în preajma zilei de 9 mai, se desfășoară acţiuni de distribuire masivă a panglicii negru-oranj, numite „Sfântul Gheorghe”. Atât PDM, cât și PSRM, au utilizat anul trecut panglica bicoloră la manifestațiile de 9 mai, niciunul dintre liderii politici nu a vorbit însă în fața cetățenilor despre semnificația acesteia.

Panglica bicoloră îşi are originile în perioada Imperiului Rus, când era ataşată ordinului Sfântul Gheorghe, cu care erau decoraţi militarii pentru curaj. În perioada sovietică, panglica a fost interzisă, pentru că ar fi reprezentat ţarismul, ulterior, însă, a continuat să fie ataşată decoraţiilor sovietice Ordinul Gloriei şi medalia pentru victoria asupra Germaniei. Simbol al Zilei Victoriei asupra Germaniei Naziste, panglica este doar în F. Rusă, din 2005, când a fost instituită de Vladimir Putin. Autoritățile din Ucraina, Kazahstan și Belarus au interzis la nivel oficial folosirea ,,Panglicii Sfântului Gheorghe” la manifestațiile dedicate zilei de 9 mai din cauza dezbinării pe care o provoacă în societate. În 2017, Igor Dodon a fost singurul președinte străin prezent la parada militară de la Moscova și nu la evenimentele din țara sa. Dodon a stat alături de președintele rus, Vladimir Putin, purtând la piept panglica Sf. Gheorghe.

La 9 mai 1945, după şase ani de lupte care au luat viaţa a circa 70 de milioane de oameni, sfârşeşte cel mai ucigător război din istorie. Cinci ani mai târziu, la 9 mai 1950, ministrul francez de externe, Robert Schuman, pronunţa un discurs despre crearea unei Comunităţi a cărbunelui şi oţelului, evenimentul fiind considerat un moment fundamental în istoria Europei unite. Semnificaţia dublă a acestei zile, care nu este una politică, a fost marcată şi la Chişinău, pe 9 mai 2017, doar că cetăţenii au fost împărţiţi în coloane, fiind îmbrăcaţi, la propriu, în haine politice de către partidele de la guvernare.

Citiți și: Compromis în PMAN între socialiști și democrați de 9 mai