Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   30 de zile după alegeri:…

30 de zile după alegeri: ce au făcut partidele care au acces în Parlament?

La 30 de zile de la alegerile parlamentare din 24 februarie partidele care au acces în Legislativ nu au ajuns la un numitor comun privind formarea unei majorități parlamentare. Deși i-au fost lansate invitații la negocieri din partea Partidului Socialiștilor (PSRM) și din partea Partidului Democrat (PDM), Blocul ACUM a anunțat că nu va negocia o alianță cu niciun partid politic. În lipsa unei majorități parlamentare, șeful statului, Igor Dodon și-a asumat rolul de mediator și, după ce a discutat cu fiecare în parte, i-a invitat pe liderii Blocului ACUM, PDM și PSRM să se așeze la aceeași masă de negocieri.

Invitații lansate pentru negocierea unei majorități parlamentare

Primii care și-au anunțat intenția de a începe negocierile cu partidele care au acces în Parlament au fost democrații. Pe 1 martie, PDM a prezentat principiile de colaborare politică pe care le pune la baza negocierilor cu partidele parlamentare, pentru formarea viitoarei coaliții de guvernare. În aceeași zi, vicepreședintele Partidului Democrat, Vlad Cebotari, a declarat în cadrul unui briefing de presă că democrații au înaintat către Partidul Platforma DA și PAS câte o scrisoare în care i-au invitat să participe la negocierile pe marginea formării unei coaliții în noul Parlament. Liderii Blocului ACUM au refuzat invitația Partidului Democrat, motivându-și decizia prin faptul că au semnat un angajament în fața cetățenilor și nu iau în calcul o astfel de negociere.

Pe 11 martie și Partidul Socialiștilor a lansat o invitație la discuții către Blocul ACUM. Ion Ceban a precizat atunci că nu ar fi vorba de negocierea formării unei majorități parlamentare, ci doar de o discuție pentru stabilirea obiectivelor comune.

Pe 12 martie, Blocul ACUM a anunțat că nu va negocia crearea unei majorități parlamentare nici cu PDM și nici cu PSRM. Copreședinții Blocului ACUM, Maia Sandu și Andrei Năstase, au menționat că, prin aceste invitații, atât Plahotniuc, cât și Dodon încearcă să își mascheze alianța.

În pofida celor declarate, două zile mai târziu, democrații au lansat către Blocul ACUM o a doua invitație la dialog, menționând faptul că PDM este dispus „să ofere” funcţia de premier.

Rezultatele ședinței de constituire a Parlamentului

La două săptămâni după ce Curtea Constituțională a validat mandatele deputaților, șeful statului, Igor Dodon, a convocat pe 21 martie, ședința de constituire a noului Legislativ. În cadrul primei ședințe s-au constituit trei fracțiuni parlamentare: PDM, PSRM și Partidul „Șor”.

Fracțiunea PSRM a anunțat că va fi condusă de Zinaida Greceanîi. Funcția de vicepreședinte i-a revenit lui Corneliu Furculiță, iar secretar al fracțiunii a fost numit Vasile Bolea. Democrații au anunțat că l-au ales președinte al fracțiunii pe Pavel Filip, fără a preciza cine va ocupa funcția de vicepreședinte și secretar.

Ilan Șor a fost ales la rândul său președinte al fracțiunii Partidul „Șor”. Funcția de vicepreședinte al fracțiunii o va ocupa Pavel Jardan, iar funcția de secretar i-a revenit Mariei Albot. Fracțiunea Partidului „Șor” a anunțat că se va afla în opoziție în noul Parlament, dar totodată, va susține proiectele de legi cu tentă socială care vor avea rolul de a îmbunătăți viața cetățenilor țării.

În lipsa unei majorități parlamentare, ședința a fost întreruptă.

A doua zi după ședință, Blocul ACUM a înregistrat la Parlament două proiecte de legi și cinci proiecte de Hotărâri ale Parlamentului, care fac parte din pachetul de legi privind dezoligarhizarea R. Moldova. Direcția juridică a Parlamentului urmează să se expună în perioada imediat următoare privind procedura și condițiile de introducere a documentelor vizate în procedură legislativă, în condițiile în care președintele Parlamentului încă nu a fost ales.

Blocul ACUM a făcut anunțul despre cum vor activa în noul Parlament cele două fracțiuni constitutive PAS și Platforma DA abia pe 26 martie. În cadrul unui briefing, ACUM a anunțat că va avea în noul Parlament două fracțiuni – una condusă de Andrei Năstase și cealaltă condusă de Maia Sandu. Potrivit copreședinților Blocului ACUM, cele două fracțiuni vor colabora în continuare în cadrul Blocului, semnând în acest sens un Acord de cooperare. Totodată, Blocul ACUM a anunțat candidatura lui Andrei Năstase la funcția de președinte al Pralamentului și candidatura Maiei Sandu la funcția de premier.

Igor Dodon și-a asumat rolul de mediator

Pe 26 martie, liderii PDM, PSRM și Blocul ACUM s-au întâlnit, pe rând, cu președintele R. Moldova, Igor Dodon. În urma discuțiilor, Dodon a declarat că toate cele trei partide sunt dispuse să evite alegerile anticipate. Unii consideră că poate fi creată o guvernare prin majoritate parlamentară, alții, însă, pledează pentru o guvernare minoritară prin obținerea votului de încredere, fără a formaliza o majoritate parlamentară.

PSRM și-a reiterat invitația la negocieri către Blocul ACUM, în timp ce PDM a declarat că este gata să negocieze cu toate partidele politice care doresc să evite o eventuală criză politică în R. Moldova. La rândul lor, liderii Maia Sandu și Andrei Năstase au declarat că Blocul ACUM nu va face alianță cu niciunul dintre partidele care au acces în Parlament.

Șeful statului le-a lansat o nouă invitație – de această dată, liderii partidelor vor fi așteptați la o discuție comună pe 2 aprilie, curent, la ora 12:00.