Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   26 de ani de nerecunoaștere…

26 de ani de nerecunoaștere a statului transnistrean: „Fiecare aniversare ne aduce mai aproape de recunoaștere internațională”

Pe 2 septembrie în regiunea transnistreană a Republicii Moldova, a fost sărbătorită „cea de-a 26- a aniversare de la fondarea republicii”. Autoritățile locale au organizat o serie de evenimente, concerte și manifestații culturale, dar tradiționala paradă militară a lipsit.

2 Transnistria 2 sept 2016Liderul regiunii a felicitat locuitorii cu ocazia acestei aniversări. Potrivit agenției informaționale Новости ПMP „Președintele și-a exprimat încrederea că fiecare aniversare ne aduce mai aproape de recunoașterea internațională a Republicii Moldovenești Nistrene „, dar nu a dat detalii cu privire la aceasta. Amintim că până în prezent regiunea transnistreană nu a fost recunoscută ca stat de nici o țară din lume. Doar alte trei regiuni separatiste au făcut-o: Osetia de Sud , Abhazia și regiunea Nagorno – Karabakh.

3 Transnistria 2 sept 2016La sărbătoarea din acest an au participat puțini invitați internaționali. Reprezentantul Abhaziei, Oleg Arshba, a fost reținut la Aeroportul Internațional Chișinău și deportat. Autoritățile moldovenești nu au oferit informații oficiale cu privire la motivul deportării lui Oleg Arshba însă liderii transnistreni a emis o declarație în care se spune că aceste „acte ale Republicii Moldova, complică și mai mult procesul de negocieri”.

La manifestație au participat, în schimb, reprezentanți ai Nagorno-Karabakh – trei membri ai organelor de conducere de acolo. Ei i-au transmis lui Evgheni Șevciuk „un mesaj de felicitare din partea președintelui din Nagorno-Karabakh, Bako Sahakyan”, relatează Новости ПMP

4 Transnistria 2 sept 2016Deși oficial Federația Rusă consideră regiunea transnistreană ca parte a R. Moldova , timp de 26 de ani a oferit tot felul de suport militar, financiar și economic pentru administrația nerecunoscută de la Tiraspol. La începutul lunii septembrie la Tiraspol s-a aflat o delegație a Federației Ruse condusă de Kazbek Taysaev, vice-președintele Comitetului Dumei de Stat pentru afaceri cu CSI, integrare euroasiatică și relații cu compatrioții. La întâlnirea cu Evgheni Șevciuk, Taysaev a subliniat faptul că „La fiecare vizită în Transnistria, noi observăm cum se dezvoltă republica și capitala, apar multe lucruri noi și bune”, transmite agenția de știri Новости ПMP.

5 Transnistria 2 sept 2016La concertul festiv a participat cântăretul rus Lev Leshcenko. „Să nu cedați poziții niciodată. Transnistria este și va fi!”, a spus Leshcenko, care în 2015 a fost distins cu titlul de „Artist emerit al Transnistriei”.