26 de ani de nerecunoaștere a statului transnistrean: „Fiecare aniversare ne aduce mai aproape de recunoaștere internațională”

Pe 2 septembrie în regiunea transnistreană a Republicii Moldova, a fost sărbătorită „cea de-a 26- a aniversare de la fondarea republicii”. Autoritățile locale au organizat o serie de evenimente, concerte și manifestații culturale, dar tradiționala paradă militară a lipsit.

2 Transnistria 2 sept 2016Liderul regiunii a felicitat locuitorii cu ocazia acestei aniversări. Potrivit agenției informaționale Новости ПMP “Președintele și-a exprimat încrederea că fiecare aniversare ne aduce mai aproape de recunoașterea internațională a Republicii Moldovenești Nistrene “, dar nu a dat detalii cu privire la aceasta. Amintim că până în prezent regiunea transnistreană nu a fost recunoscută ca stat de nici o țară din lume. Doar alte trei regiuni separatiste au făcut-o: Osetia de Sud , Abhazia și regiunea Nagorno – Karabakh.

3 Transnistria 2 sept 2016La sărbătoarea din acest an au participat puțini invitați internaționali. Reprezentantul Abhaziei, Oleg Arshba, a fost reținut la Aeroportul Internațional Chișinău și deportat. Autoritățile moldovenești nu au oferit informații oficiale cu privire la motivul deportării lui Oleg Arshba însă liderii transnistreni a emis o declarație în care se spune că aceste „acte ale Republicii Moldova, complică și mai mult procesul de negocieri”.

La manifestație au participat, în schimb, reprezentanți ai Nagorno-Karabakh – trei membri ai organelor de conducere de acolo. Ei i-au transmis lui Evgheni Șevciuk „un mesaj de felicitare din partea președintelui din Nagorno-Karabakh, Bako Sahakyan”, relatează Новости ПMP

4 Transnistria 2 sept 2016Deși oficial Federația Rusă consideră regiunea transnistreană ca parte a R. Moldova , timp de 26 de ani a oferit tot felul de suport militar, financiar și economic pentru administrația nerecunoscută de la Tiraspol. La începutul lunii septembrie la Tiraspol s-a aflat o delegație a Federației Ruse condusă de Kazbek Taysaev, vice-președintele Comitetului Dumei de Stat pentru afaceri cu CSI, integrare euroasiatică și relații cu compatrioții. La întâlnirea cu Evgheni Șevciuk, Taysaev a subliniat faptul că „La fiecare vizită în Transnistria, noi observăm cum se dezvoltă republica și capitala, apar multe lucruri noi și bune”, transmite agenția de știri Новости ПMP.

5 Transnistria 2 sept 2016La concertul festiv a participat cântăretul rus Lev Leshcenko. „Să nu cedați poziții niciodată. Transnistria este și va fi!”, a spus Leshcenko, care în 2015 a fost distins cu titlul de „Artist emerit al Transnistriei”.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

  1. ion mercaru

    Iata ca dupa sarbatoare tov,Sevciuk a dat decretul de cerere de unire cu mama Russia,pe baza referendumului de acum 10 ani si alipirea si a legilor din Fed,Rusa in independenta Transnistrie,,Va anuntam tov,Sevciuc,care pt,a va pastra functia vindeti o bucata din tara noastra fara nici un drept,dar mai faceti o mare gafa diplomatica si anume iilegiferati pe rusi intr0un spatiu care nu-i al lor,langa fostul prieten,acum dusman Ukraina,prietena Rep.Moldova si dusmanul declarat al Rusiei,deci tov Sevciuc aveti la granita,nu la distanta cum este Rusia,un dusman de nasdejde si mai puternic si decat Transnistria si decat Moldova,este Ukraina,care te va izola complet,asa ca vreau sa vad cum veti colabora cu Rusia,daca ea va accepta sa va alipeasca,,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *