Ziua Independenței a trecut. De ce n-au fost amnistiați cei 1 700 de deținuți

Circa 1700 de deținuți din penitenciarele din țară, care urmau a fi eli­be­rați con­di­ţio­nat îna­inte de ter­men sau eli­be­rați după redu­ce­rea ter­me­nu­lui cu prilejul marcării celor 25 de ani de la declararea independenței, nu au fost încă amnistiați. Proiectul de lege, votat în două lecturi de Parlament și promulgat de președintele Nicolae Timofti la 26 august urmează să intre în vigoare după publicarea în Monitorul Oficial, lucru care nu s-a întâmplat până acum din minivacanței bugetarilor. În orice caz, procedura va dura, deoarece după intrarea în vigoare a documentului, administrația penitenciarelor va fi cea care va selecta persoanele care cad sub incidența prevederilor proiectului legale, iar ulterior va expedia fiecare dosar pe masa magistraților și doar instanța va lua o hotărâre.

Ministrul Justiției, Vladimir Cebotari, în nota informativă a Proiectului de lege a explicat această procedură drept „o modalitate de prevenire și reparare a prejudiciului suportat din cauza condițiilor rele de detenție, dar și o măsură de depopulare a instituțiilor de detenție”, unde acum se află circa 6000 de persoane.

Deși este estimat un deficit de circa 4,3 mlrd de lei, din bugetul de stat pentru anul 2016,  vor fi alo­cați 5,7 mili­oane de lei. Banii vor fi chel­tu­i­ți pen­tru achi­ta­rea indem­ni­za­ți­i­lor de eli­be­rare (1 000 de lei), care con­sti­tuie 75% din sala­riul mediu lunar pe eco­no­mie pe anul pre­ce­dent. Alte 150 de mii de lei vor fi necesare pen­tru pro­ce­du­rile de apli­care a actu­lui de amnis­tie, adică chel­tu­ieli poș­tale, de biro­tică sau de escor­tare.

Vedeți aici cum vor fi selectaţi deţinuţii care vor ieşi la libertate.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

2 comentarii

  1. Marghita din Dobrica

    Doar RE-Unirea cu România Mare europeană, Patria-noastră mamă,
    ne va RE-Aduce la Normalitate !

  2. Anatolie Mereuta

    Circula o mica dezinformare si anume ca aderarea la UE se poate face mai tarziu,cand se vor rezolva cu justitia si cu coruptia,dar si cu hotia si cu saracia,adica peste iar poate 25 de ani,dar este compatibila soi prin unire,pt,ca integrarea se face mai repede,ceea ce totusi nu-i acelasi lucru,dar guvernantilor le connvine boala lunga ca sa ocupe ei functii,sa iasa la pensie si sa-si plaseze copiii,exact cum a facut Snegur,care nu a dorit unirea,iar fiica a ajuns ministru,viceprim-ministru si prim-ministru interimar,iar mai nou se vrea secretar general la ONU,fara a se gandi ca o asemenea functie este cam mare pt,un cetatean sovietic fost,,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *