Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Ziua Independenței a trecut. De…

Ziua Independenței a trecut. De ce n-au fost amnistiați cei 1 700 de deținuți

Circa 1700 de deținuți din penitenciarele din țară, care urmau a fi eli­be­rați con­di­ţio­nat îna­inte de ter­men sau eli­be­rați după redu­ce­rea ter­me­nu­lui cu prilejul marcării celor 25 de ani de la declararea independenței, nu au fost încă amnistiați. Proiectul de lege, votat în două lecturi de Parlament și promulgat de președintele Nicolae Timofti la 26 august urmează să intre în vigoare după publicarea în Monitorul Oficial, lucru care nu s-a întâmplat până acum din minivacanței bugetarilor. În orice caz, procedura va dura, deoarece după intrarea în vigoare a documentului, administrația penitenciarelor va fi cea care va selecta persoanele care cad sub incidența prevederilor proiectului legale, iar ulterior va expedia fiecare dosar pe masa magistraților și doar instanța va lua o hotărâre.

Ministrul Justiției, Vladimir Cebotari, în nota informativă a Proiectului de lege a explicat această procedură drept „o modalitate de prevenire și reparare a prejudiciului suportat din cauza condițiilor rele de detenție, dar și o măsură de depopulare a instituțiilor de detenție”, unde acum se află circa 6000 de persoane.

Deși este estimat un deficit de circa 4,3 mlrd de lei, din bugetul de stat pentru anul 2016,  vor fi alo­cați 5,7 mili­oane de lei. Banii vor fi chel­tu­i­ți pen­tru achi­ta­rea indem­ni­za­ți­i­lor de eli­be­rare (1 000 de lei), care con­sti­tuie 75% din sala­riul mediu lunar pe eco­no­mie pe anul pre­ce­dent. Alte 150 de mii de lei vor fi necesare pen­tru pro­ce­du­rile de apli­care a actu­lui de amnis­tie, adică chel­tu­ieli poș­tale, de biro­tică sau de escor­tare.

Vedeți aici cum vor fi selectaţi deţinuţii care vor ieşi la libertate.