Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Ziua alegerilor în CSM

Ziua alegerilor în CSM

Vineri, 20 octombrie 2017, este ziua alegerilor în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM). În cadrul unei ședinţe extraordinare a Adunării Generale a Judecătorilor va fi aleasă noua componență a CSM și a Colegiului Disciplinar. La fel ca și alte adunări ale magistraților, convocate în ultimii ani, ședința din 20 octombrie se va desfășura la Casa Sărbătorii de la MOLDEXPO.

CSM a anunțat ordinea de zi a şedinţei extraordinare Adunării Generale a Judecătorilor. Astfel, în cadrul ședinței, vor fi aleși 6 membri permanenți în cadrul CSM (din rândul judecătorilor – câte 2 reprezentând CSJ, curţile de apel şi judecătoriile). Următoarele chestiuni vizează alegerea a 2 membri supleanți în CSM; 5 membri permanenți în Colegiul disciplinar din subordinea CSM (din rândul judecătorilor – 2 reprezentând Curtea Supremă de Justiţie, 2 reprezentând curţile de apel şi 1 reprezentând judecătoriile), dar și alegerea a 5 membri supleanți în Colegiul disciplinar din subordinea CSM (din rândul judecătorilor – 2 reprezentând Curtea Supremă de Justiţie, 2 reprezentând curţile de apel şi 1 reprezentând judecătoriile).

Din componenţa actuală a CSM fac parte 12 membri: trei din oficiu (Preşedintele CSJ, Mihai Poalelungi, ministrul Justiţiei, Vladimir Cebotari, Procurorul general, Eduard Harunjen, cinci magistraţi, Dumitru Visternicean, Tatiana Răducanu, Anatolie Ţurcan, Vera Toma și Dorel Musteaţă şi trei profesori titulari de drept, Gheorghe Avornic, Violeta Cojocaru, Teodor Cârnaţ.

Prin Hotărârea Consiliului Superior al Magistraturii nr. 522/18 din 17 iunie 2014 a fost desemnat preşedinte al CSM, Victor Micu, judecător la Judecătoria Rîșcani, mun. Chișinău, fiind ales de către Adunarea Generală a Judecătorilor din data de 17.01.2014. Magistraţii aleşi de Adunarea generală a judecătorilor sunt detaşaţi din funcţia de judecător pe toată durata mandatului de patru ani.