Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Viorel Morari, despre motivele care…

Viorel Morari, despre motivele care ar fi dus la suspendarea lui de la șefia PA: „După aceea s-a pornit”

Dosarele inițiate împotriva unor demnitari, dosarul privind finanțarea PSRM, inițierea unei alte investigații cu participarea unor deputați sunt motivele pe care le presupune Viorel Morari, suspendat temporar din funcția de șef al Procuraturii Anticorupție (PA), că ar sta la baza întâmplărilor recente.

Într-un interviu acordat pentru DW, Morari a explicat că anticipa că va fi transferat încă de când a urmărit interviul lui Alexandr Stoianoglo la Consiliul Superior al Procurorilor (CSP).

În același timp, el a declarat că nu vrea să facă „vreo legătură”, dar totul „s-a pornit” după ce, la 2 decembrie, PA a făcut o solicitare la Inspectoratul Fiscal de Stat în cadrul dosarului privind finanțarea din exterior a PSRM.

„Le-am cerut anumite informații referitor la declarațiile unor persoane publice care au beneficiat de împrumuturi. Aceste persoane trebuiau să declare acești bani”, a afirmat Morari pentru DW.

Procurorul a precizat că revenirea la dosarul privind finanțarea din exterior a PSRM a fost necesară în contextul în care Andrei Năstase a depus o contestație.

Șeful PA, Viorel Morari, a fost suspendat din funcție în legătură cu efectuarea unui control special, efectuat prin dispoziția procurorului general, Alexandr Stoianoglo, în cadrul PA. Suspendarea va fi valabilă pentru perioada efectuării verificărilor la PA. Timp de o lună, Morari urmează să activeze în calitate de procuror în Secția unificare a practicii în domeniulreprezentării învinuirii îninstanțele de judecată din cadrul Direcției judiciare a Procuraturii Generale (PG)

El a depus o cerere de chemare în judecată împotriva PG, cerând suspendarea ordinelor și dispozițiilor semnate de către Stoianoglo. Judecătoria Chișinău, Sediul Râșcani, a respins cererea ca fiind inadmisibilă. Contactat de ZdG, Morari a menționat că nu a decis dacă va contesta încheierea instanței, având în vedere că examinarea ar putea dura mai mult de o lună.