VIDEO/ Ședința CSM. Sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar, avizat negativ

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) se întrunește într-o nouă ședință. Membrii CSM urmează să examineze 26 de chestiuni de pe ordinea de zi, printre care se numără și demisia a șase judecători.

11.32: Pe parcursul ședinței a parvenit cererea de demisie și din partea judecătoarei Valentina Criucicova de la Judecătoria Călărași. Cererea a fost acceptată de membrii CSM.

11.30: Membrii CSM au acceptat cererea de demisie și a judecătoarei Elena Covalenco de la Curtea Supremă de Justiție.

11.29: Plenul CSM a acceptat cererea de demisia judecătorului Valeriu Doagă de la Curtea Supremă de Justiție.

11.27: CSM a acceptat cererea de demisie a judecătoarei Iulia Sîrcu de la Curtea Supremă de Justiție.

11.25: Cu votul a nouă membri ai CSM a fost acceptată și cererea de demisie a judecătorului Dumitru Visternicean de la Curtea Supremă de Justiție.

11.22: Membrii CSM au acceptat cererea de demisia a judecătoarei Tatiana Vieru de la Curtea Supremă de Justiție.

„E regretabilă situația, pentru că judecătorul în cauză a avut un aport foarte mare la întărirea independenței sistemului judecătoresc”, a menționat Victor Micu.

10.35: Cu votul a 11 membri ai CSM a fost avizat negativ proiectul de lege privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar ce ține de sistemul judecătoresc.

10.16: Se examinează avizarea proiectului de lege privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar. Potrivit proiectului, urmează a fi diminuate salariile mai multor funcționari publici. De asemenea, proiectul prevede și eliminarea premiilor, dar și a ajutorului medical.

„Trebuie să optăm ca să fie menținută legea specială privind salarizarea judecătorilor și procurorilor. Dacă nu vom fi susținuți, avem propuneri pentru unele modificări și concretizări”, a precizat Nina Cernat, membră CSM.

Nina Cernat a mai adăugat că nu există temei pentru a indica în această lege judecătorii și procurorii, așa că se optează să fie menținută legea specială.

10.14: Cu votul a nouă membri a CSM a fost acceptată cererea de demisie a judecătorului Ion Cojocari.

10.09: Membrii CSM examinează cererea de demisie a judecătorului Ion Cojocari de la Judecătoria Comrat. Cojocari a cerut membrilor CSM ca cererea sa să fie examinată în ședință închisă.

09.54: Potrivit Președintelui CSM, Victor Micu, judecătoarea Victoria Sanduța de la Judecătoria Chișinău și-a retras cererea de demisie în dimineața zilei de 6 noiembrie pe motiv că circumstanțele personale pe care le-a invocat pentru demisie, au decăzut.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *