Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   VIDEO/ Ședința CSM. Sistemul unitar…

VIDEO Ședința CSM. Sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar, avizat negativ

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) se întrunește într-o nouă ședință. Membrii CSM urmează să examineze 26 de chestiuni de pe ordinea de zi, printre care se numără și demisia a șase judecători.

11.32: Pe parcursul ședinței a parvenit cererea de demisie și din partea judecătoarei Valentina Criucicova de la Judecătoria Călărași. Cererea a fost acceptată de membrii CSM.

11.30: Membrii CSM au acceptat cererea de demisie și a judecătoarei Elena Covalenco de la Curtea Supremă de Justiție.

11.29: Plenul CSM a acceptat cererea de demisia judecătorului Valeriu Doagă de la Curtea Supremă de Justiție.

11.27: CSM a acceptat cererea de demisie a judecătoarei Iulia Sîrcu de la Curtea Supremă de Justiție.

11.25: Cu votul a nouă membri ai CSM a fost acceptată și cererea de demisie a judecătorului Dumitru Visternicean de la Curtea Supremă de Justiție.

11.22: Membrii CSM au acceptat cererea de demisia a judecătoarei Tatiana Vieru de la Curtea Supremă de Justiție.

„E regretabilă situația, pentru că judecătorul în cauză a avut un aport foarte mare la întărirea independenței sistemului judecătoresc”, a menționat Victor Micu.

10.35: Cu votul a 11 membri ai CSM a fost avizat negativ proiectul de lege privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar ce ține de sistemul judecătoresc.

10.16: Se examinează avizarea proiectului de lege privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar. Potrivit proiectului, urmează a fi diminuate salariile mai multor funcționari publici. De asemenea, proiectul prevede și eliminarea premiilor, dar și a ajutorului medical.

„Trebuie să optăm ca să fie menținută legea specială privind salarizarea judecătorilor și procurorilor. Dacă nu vom fi susținuți, avem propuneri pentru unele modificări și concretizări”, a precizat Nina Cernat, membră CSM.

Nina Cernat a mai adăugat că nu există temei pentru a indica în această lege judecătorii și procurorii, așa că se optează să fie menținută legea specială.

10.14: Cu votul a nouă membri a CSM a fost acceptată cererea de demisie a judecătorului Ion Cojocari.

10.09: Membrii CSM examinează cererea de demisie a judecătorului Ion Cojocari de la Judecătoria Comrat. Cojocari a cerut membrilor CSM ca cererea sa să fie examinată în ședință închisă.

09.54: Potrivit Președintelui CSM, Victor Micu, judecătoarea Victoria Sanduța de la Judecătoria Chișinău și-a retras cererea de demisie în dimineața zilei de 6 noiembrie pe motiv că circumstanțele personale pe care le-a invocat pentru demisie, au decăzut.