Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   (video) Primul discurs al noii…

(video) Primul discurs al noii ministre a Justiției: „Este un fel de revenire acasă”

Victoria Iftodi, de câteva ore ministră a Justiției, propusă la această funcție de liderul PDM, Vladimir Plahotniuc, și învestită prin decretul lui Igor Dodon, cu argumentul că este o cunoștință personală de foarte mult timp, a ținut primul discurs în fața echipei Ministerului Justiției. Iftodi, care în timpul guvernării comuniste a condus Ministerul timp de un an, între 2005-2006, a vorbit despre „revenirea acasă” la ministerul care i-ar fi „natal”, despre angajamentul de a promova reformele inițiate de predecesorii săi în această funcție și despre speranța că va obține „sprijinul tuturor factorilor politici implicați”. Aceasta a declarat că prioritar pentru mandatul său la Ministerul Justiției va fi „deschiderea și cooperarea cu societatea civilă” și că va depune tot efortul pentru ca reformele să fie „promovate și implementate în spiritul celei mai înalte democrații”.

După ce a depus jurământul de învestire în funcție, Victoria Iftodi a fost prezentată de către premierul Pavel Filip echipei de la Ministerul Justiției. Filip și-a exprimat siguranța că „dna ministru se va descurca foarte bine” și a declarat că nu are dubii că „reformele pe care le-am convenit vor continua”. Totodată, acesta a mulțumit ministrei că a acceptat provocarea de a conduce Ministerul „opt luni de zile, până la sfârșitul acestui mandat” al Guvernului. Prim-ministrul nu a ezitat să laude reforma Guvernului, precizând că odată cu instituirea funcției de secretar de stat, schimbarea ministrului nu afectează activitatea instituției, memoria Ministerului fiind păstrată de către secretarii de stat.

„Este o onoare pentru mine să mă întorc în ministerul care îmi este, oarecum, natal. Sunt conștientă și de faptul că este un mandat foarte dificil. Problemele din sistem îmi sunt cunoscute nu doar prin faptul că am activat în acest sistem, dar și pentru că întotdeauna am urmărit activitatea ministerului”, și-a început discursul Victoria Iftodi.

Aceasta a declarat că se angajează să continue reformele deja inițiate, multe dintre care se află la etapa finală, și să depună „tot efortul pentru a fi promovate și implementate în spiritul celei mai înalte democrații”. Noua ministră a Justiției a declarat că „deschiderea și cooperarea cu societatea civilă este vitală” pentru activitatea echipei sale la Ministerul Justiției.

Victoria Iftodi susține că a acceptat „această propunere și această provocare”, fiind conștientă de toate dificultățile, inclusiv sub aspectul promovării reformelor într-un an electoral. În același timp, Iftodi afirmă că își dorește să păstreze instituția în afara jocurilor și bătăliilor politice, pentru a promova cu eficiență maximă reformele din justiție.

„Un alt motiv pentru care am acceptat această funcție este că noi toți suntem beneficiarii justiției și consider că este de datoria fiecăruia dintre noi să facem tot ce ne stă în puteri pentru ca lucrurile să progreseze în acest domeniu”, declarat Victoria Iftodi, care mai precizează că reformele trebuie făcute pentru justițiabili, nu doar pentru că sunt un angajament în fața partenerilor externi.

„Revenirea la Ministerul Justiției este un fel de revenire acasă. Deși se spune că nu se intră de două ori în aceeași apă, cred că, totuși, nu este aceeași apă. Pilonii și tradițiile în Ministerul Justiției s-au păstrat. Am acceptat, nu în ultimul rând, mizând pe susținerea colectivului. Mă bazez pe devotamentul fiecăruia din dvs și pe faptul că cunosc, într-adevăr echipa, cred în ea și sper într-o colaborare eficientă cu colegii din Guvern, pe sprijinul dlui prim-ministru, sprijinul tuturor factorilor politici implicați. Din partea mea, pot să vă asigur că voi depune toate eforturile, toată experiența acumulată, care sper că îmi va fi utilă. Nu ne rămâne decât să ne dorim tuturor spor la lucru, baftă, într-un ceas bun și cu Doamne ajută! Vă mulțumesc!”, a fost mesajul Victoriei Iftodi odată cu preluarea mandatului de șef al Ministerului Justiției.

Astăzi, 19 martie, șeful Statului a semnat decretul de numire în funcție a Victoriei Iftodi, cu explicația că o cunoaște personal de foarte mult timp pe Victoria Iftodi și că este „una dintre puținele persoane, recomandate de majoritatea parlamentară pentru funcția de ministru, care ar corespunde criteriilor de integritate”. Este pentru prima dată când Igor Dodon numește în funcția de ministru un candidat propus de guvernarea PDM. Anterior, Dodon a fost suspendat temporar din funcție pentru refuzul de a semna decrete de învestire a miniștrilor PDM, această sarcină fiind atribuită președintelui Parlamentului, Andrian Candu.
Fotoliul de ministru al Justiției a devenit vacant acum o săptămână, odată cu demisia lui Alexandru Tănase din această funcție, după ce în public a apărut o înregistrare audio în care discuta amical cu Veacealav Platon, condamnat ulterior în dosarul fraudelor din sistemul bancar.

La 13 martie, liderul PDM, Vladimir Plahotniuc a anunțat că magistrata Victoria Iftodi, cea care l-a înlocuit în mai anul trecut pe Alexandru Tănase în fotoliul de judecător constituțional, după ce mandatul acestuia expirase, este noua propunerea a formațiunii la această funcție.

Victoria Iftodi a ocupat fotoliul de ministră a Justiției între 2005-2006. Iftodi accede în funcții importante în stat în timpul guvernării comuniste, fiind promovată inițial în fotoliul de viceministru, apoi prim-viceministru al Justiției, ca ulterior să conducă acest minister. În ziua în care a fost revocată din funcție, Iftodi a devenit ambasadoare a R. Moldova la Paris. În 2016, Guvernul Filip a numit-o reprezentantă a Executivului în Consiliul de Integritate al Autorității Naționale de Integritate (ANI), iar la scurt timp a avansat-o la Curtea Constituțională, în locul lui Alexandru Tănase.
Citiți și