Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   VIDEO/ Discursul critic al unui…

VIDEO Discursul critic al unui judecător în adresa guvernării: „Se încearcă mimarea reformei justiției”

Magistratul de la Judecătoria Chișinău, Ion Chirtoacă, declară că reprezentanții Executivului protejează membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), care „au servit guvernarea democrată”. După ce Adunarea Generală a judecătorilor planificată astăzi, 25 octombrie, a eșuat din lipsă de cvorum, judecătorul a declarat în fața jurnaliștilor că magistraților le este încălcat dreptul la libera întrunire, iar reformarea justiției este „mimată”.

„Astăzi, în mod flagrant, organele de drept, care sunt obligate să asigure ordinea publică, nu au creat condiții ca judecătorii să își exercite un drept constituțional – dreptul la libertatea de întrunire”, a declarat Ion Chirtoacă în contextul în care la Adunare au fost prezenți mai mulți reprezentanți ai societății civile, care au adus critici sistemului judecătoresc.

Potrivit judecătorului, pe lângă numirea unor noi membri ai CSM, magistrații urmau să discute și problemele din sistem.

„Ne-am întrunit și cu scopul de a discuta acele recomandări pe care le-a făcut în raportul preliminar Comisia de la Veneția despre care, nici ministra Justiției, și nici exponenții puterii executive, nu vor să vorbească. Comisia de la Veneția a spus expres că reforma justiției trebuie să o începem de la CSM. Or, un CSM care nu are încrederea populației și a judecătorilor nu poate să fie prima vioară în procesul de reformare al justiției. Acest lucru se feresc să îl spună exponenții puterii executive”, a declarat magistratul.

În contextul în care reprezentanții Guvernului, printre care și ministra Justiției, au declarat că nu recunosc legalitatea deciziilor luate de Adunarea generală a judecătorilor, Ion Chirtoacă declară că „regimul” susține CSM-ul.

„Apare o neclaritate în contextul în care în luna iunie, exponenta puterii executive, a fost prezentă la ședința CSM și a spus că nu are încredere în acest CSM, pentru că a servit regimul lui Plahotniuc. Astăzi, acest regim susține membrii CSM care au fost desemnați pe timpul guvernării PDM. Apare întrebarea firească, care a fost moneda de schimb și ca urmare a căror acțiuni sau inacțiuni, astăzi, Guvernul, susține membrii demiși ai CSM-ului”, a mai adăugat magistratul.

Discursul magistratului poate fi urmărit în video de mai jos, cu începere de la minutul 18.

Ion Chirtoacă se numără printre judecătorii ale căror candidaturi sunt înaintate pentru calitatea de membru permanent al CSM, după ce în cadrul Adunării generale a judecătorilor din 27 septembrie au fost ridicate mandatele actualilor membri ai CSM.

Magistratul a fost numit în funcția de judecător în 2016 la Judecătoria Chișinău. În mai 2018, la 2 ani de la numirea în funcție, a fost detașat în calitate de consultat în cadrul Secției instruire inițială, Direcția instruire și cercetare a INJ, pe un termen de 18 luni.