Principală  —  IMPORTANTE   —   (Video) CSM despre protestele și…

(Video) CSM despre protestele și mesajele în urma nevalidării alegerilor: afectează credibilitatea justiției

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), instituție cu rol de garant al independenței judiciare, a precizat într-un comunicat că afirmațiile lansate în spațiul public în urma hotărârilor judecătorești de nevalidare a mandatului de primar general „sunt de natură să afecteze credibilitatea în procesul înfăptuirii justiției”.

„În legătură cu legalitatea alegerilor locale ale primarului general al mun. Chișinău din data de 20 mai 2018 (turul I) – 03 iunie 2018 (turul II), în spaţiul public au fost lansate şi amplificate mesaje prin care se afirmă că sistemul judiciar nu este independent şi, respectiv, unii judecători îşi desfăşoară în mod discreţionar activitatea, la comandă politică, cu încălcarea cadrului legal şi a libertăţilor civile ale cetăţenilor”, a indicat CSM pe pagina instituției.

Consiliul Superior al Magistraturii a mai precizat că: „estimând afirmaţiile mediatizate, consideră că acestea sunt de natură să afecteze credibilitatea în procesul înfăptuirii justiţiei, precum şi independenţa şi imparţialitatea judecătorului, ce este o condiţie obligatorie pentru existenţa statului de drept  şi garant fundamental a unui proces echitabil”.

„În acest sens, Consiliul Superior al Magistraturii, respectând dreptul tuturor cetăţenilor la opinie vine cu un mesaj către societatea civilă, instituţiile de presă şi formaţiunile politice să manifeste o abordare rezonabilă în privinţa deciziilor instanţelor judecătoreşti, ca semn de asumare a poziţiei democratice şi a echilibrului între puteri, al independenţei justiţiei şi cu maximă respectare a limitelor dreptului la liberă exprimare”, se stipulează în mesajul CSM.

Mesajul instituției a fost distribuit astăzi manifestanților de la protest de către judecătoarea Domnica Manole. Mulțimea a scandat: „Rușine”.

Judecătoria Chișinău și Curtea de Apel Chișinău au refuzat validarea mandatului de primar al lui Andrei Năstase pe motiv că acesta a făcut agitație electorală în ziua alegerilor îndemnând oamenii să iasă la vot prin intermediul rețelelor de socializare. 

Urmăriți: LIVE/ Protest în Piața Marii Adunări Naționale: Îl vrem pe Năstase primar