Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Vice-preşedintă a CSJ Slovenia: „Moldova…

Vice-preşedintă a CSJ Slovenia: „Moldova ar putea să înveţe de la sistemul de combatere a corupţiei din România”

Nina Betetto este judecătoare la Curtea Supremă de Justiţie din Slovenia, fiind şi vice-preşedinta a acestei instanţe. Ea este reprezentanta Sloveniei la Consiliul Consultativ al Judecătorilor Europeni de pe lângă Consiliul Europei. Zilele trecute judecătoarea Betetto a prezidat sesiunea cu privire la independenţa sistemului judiciar, organizată de OSCE la Varşovia, Polonia, şi a oferit un scurt interviu pentru Ziarul de Gardă.

Cum poate fi asigurată independenţa judecătorilor de interferenţe politice?
Influenţa politică în acţiunile judecătorilor este inacceptabilă. Dar pentru state care au tradiţii în care politicienii telefonează judecătorii şi dau comenzi cu privire la deciziile judiciare e mai mult de lucru. Cred că trebuie să fie puse la punct în primul rând procedurile de angajare a noilor judecători, ca să nu mai fie admişi în sistem noi judecători obedienţi politic. Dacă se va ajunge la o majoritate de judecători noi şi buni, sistemul se va curăţa singur. Şi organele de control şi evaluare ale sistemului judiciar trebuie să fie independente şi puternice.

 Moldova a lansat reforma justiţiei de mai mulţi ani, dar cetăţenii încă nu sunt mulţumiţi de contactul lor cu sistemul de justiţie. Cât poate dura o reformă?

Probabil sistemul nu poate fi tratat întro zi şi nici într-un an, poate pentru unele state reforma va lua 10 ani. Nici noi în Slovenia nu ne putem compara cu statele europene cu tradiţii îndelungate de independenţă judiciară. Unele state europene nici nu au sisteme de evaluare şi monitorizare a judecătorilor, pentru că nu au nevoie. De exemplu, Austria şi Germania nu au Consilii Superioare ale Magistraturii. Si nimeni nu pune la îndoială independenţa judecătorilor acolo.

În R.Moldova unii judecători au averi pe care nu le pot justifica.  Sunt rezonabile acuzaţiile de corupţie în asemenea cazuri?

Există soluţii pentru asemenea cazuri. De exemplu, GRECO, structura Consiliului Europei pentru combaterea corupţiei, are recomandări foarte bune, în special pentru prevenirea corupţiei printre judecători, procurori şi parlamentari. Ţările cu probleme la acest capitol trebuie să aibă sisteme foarte bune de verificare a integrităţii, de declarare şi verificare a veniturilor şi averilor.

Cred că Moldova poate învăţa multe de la România. Eu am fost evaluatoarea sistemului de combatere a corupţiei în România şi am descoperit un sistem foarte bun şi funcţional. Chiar în ultimul timp, sunt foarte multe persoane anchetate şi condamnate pentru acte de înaltă corupţie. Dar principalul, apreciem faptul că a apărut această atitudine publică de intoleranţă faţă de corupţie. Ei spun ferm că deja corupţia la nivel înalt nu mai poate fi tolerată. Cred că acesta trebuie să fie primul pas. Romania are şi o foarte bună instituţie responsabilă de integritate, ANI, care lucrează destul de eficient.

Ce înseamnă un judecător bun pentru Dvs?
Un judecător bun e acela, ale cărui decizii sunt bazate exclusiv pe prevederile constituţiei şi legii, care respectă principiile eticii judiciare, care deţine calităţi morale impecabile şi un caracter puternic. Cred că judecătorul bun mai e şi curajos şi dă dovadă de empatie. Nu e simplu să fii judecător bun, să nu uităm că avem în faţă nu doar nişte dosare, ci oameni care trebuie trataţi cu empatie.

Cum apreciaţi faptul că presa priveşte critic activitatea judecătorilor?

Rolul societăţii civile şi al presei e foarte important. Dar să nu pună accent pe senzaționalisme, ci să facă investigaţii jurnalistice care scot la iveală adevăratele încălcări, abateri sau probleme ale judecătorilor.

 

Interviu: Alina RADU