Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Va avea loc astăzi ședința…

Va avea loc astăzi ședința în dosarul lui Șor? Ce spune CA Cahul, Procuratura Anticorupție și avocații lui Șor

Foto: Facebook/Ilan Șor

La Curtea de Apel Cahul a fost programată pentru astăzi, 20 februarie, o nouă ședință în dosarul lui Ilan Șor. În cadrul acestei ședințe instanța ar fi trebuit să solicite urgentarea efectuării expertizei financiare care se efectuează la cererea avocaților lui Șor, expertiză din cauza căreia mai multe ședințe sunt amânate.

ZdG a încercat să afle dacă ședința de astăzi va avea loc sau dacă a fost amânată, doar că reprezentanții Curții de Apel Cahul ne-au declarat că nu ne pot oferi astfel de informații.

„Nu pot să vă răspund pentru că dosarul este închis. Dvs nu sunteți parte pe dosar. Aceasta nu e o informație publică, pentru că dosarul se examinează în ședință închisă”, ni s-a comunicat de la CA Cahul.

Până acum, pe site-ul CA Cahul putea fi urmărită data și ora la care au loc ședințele în dosarul lui Șor, doar că acum o lună ședințele din acest dosar au fost șterse de pe portalul instanțelor, iar informațiile nu mai sunt disponibile pentru public pentru că ședința are loc cu ușile închise.

Apelat telefonic, unul dintre avocații lui Ilan Șor ne-a declarat că apărarea a cerut amânarea ședinței, așa că primarul de Orhei nu se va prezenta la CA Cahul.

„Noi am depus o cerere de amânare pe motiv că dl Ilan Șor este implicat în acțiuni conexe campaniei electorale. Deja instanța va decide când, cum se va amâna. Noi nu ne vom prezenta astăzi”, a menționat Iulian Balan, unul dintre avocații lui Șor.

Chiar dacă apărarea a cerut amânarea ședinței, șeful Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, ne-a informat că procurorii se vor prezenta astăzi la CA Cahul.

„Procurorii sunt gata pentru ședință. Eu am semnat dispoziție de prezentare a procurorului de la sud pentru că dacă se amână să nu facem cheltuieli suplimentare ca să vină procurorul de la Chișinău”, a spus Morari.

Expertiza „secretă” din dosarul lui Şor

La solicitarea avocaţilor, CA Cahul a admis, la 19 septembrie 2018, efectuarea unei expertize financiar contabile, urmând ca primarul de Orhei să nu se mai prezinte în faţa judecătorilor în următoarele trei luni.

După ce apărarea a solicitat efectuarea expertizei, i-am contactat pe avocaţii lui Şor, solicitându-le mai multe detalii, doar că aceştia au refuzat să ni le comunice, precizând că şedinţele de la CA Cahul au loc cu uşile închise.

Unul dintre avocați a declarat în septembrie 2018 că până la efectuarea acestei expertize, nu poate fi continuată examinarea cauzei pentru că, de rezultatul ei depinde probatoriul apărării. „Credem că până în decembrie expertiza va fi efectuată”, declarau ei, anterior.

De la Procuratura Anticorupţie (PA) am aflat însă că expertiza este efectuată de către experţii de la Centrul Naţional de Expertize Judiciare (CNEJ). Nu am putut însă afla detalii despre ce include această expertiză. Serviciul de presă al PA ne-a informat că expertiza presupune „analiza tuturor tranzacţiilor efectuate şi rulajele în conturi, în vederea stabilirii prejudiciului”.

Cu două dosare penale, Şor candidează la parlamentare

Reţinut în mai 2015, Ilan Şor a fost condamnat în 2017 la şapte ani şi şase luni de închisoare pentru escrocherie şi spălare de bani, dar instanţa a dispus ca pedeapsa să intre în vigoare doar după ce va deveni definitivă.

Anterior, pe nume lui Ilan Şor a mai fost deschis un dosar pentru abuz în serviciu la administrarea „Băncii de Economii” SA şi „Banca Socială” SA. Totuşi, deşi au trecut patru ani de când Şor a fost pus sub acuzare, acest dosar penal nu a fost încă trimis în judecată, PA invocând „complexitatea cauzei penale şi necesitatea cunoştinţelor speciale în domeniul financiar-bancar”.

Ilan Şor se află în libertate, fiind sub control judiciar, chiar dacă numele său figurează în ambele rapoarte Kroll, ca fiind unul dintre principalele personaje implicate în frauda bancară. Condamnat în primă instanţă, Ilan Şor aspiră la un fotoliu de deputat în următorul Legislativ. Liderul Partidului „Şor” a degrevat recent din funcţia de primar de Orhei pentru a intra în campania electorală, asta în contextul în care mandatul de primar îi expiră în acest an.