Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Usatâi va compărea în fața…

Usatâi va compărea în fața instanței de judecată

Procuratura anticorupţie şi Centrul Naţional Anticorupţie au finalizat urmărirea penală în dosarul licitaţiilor trucate din sectorul medical.

În cauza penală care a fost remisă instanţei de judecată sunt învinuite 30 de persoane, inclusiv fostul ministru al Sănătăţii Andrei Usatâi, mai mulţi şefi de instituţii medicale de nivel republican şi local, şefi de direcţii şi vice-directori din cadrul instituţiilor Ministerului Afacerilor Interne şi Departamentului Instituţii Penitenciare, persoane cu funcţii de răspundere în domeniul ocrotirii sănătăţii, dar şi un cunoscut om de afaceri.

Inculpaţii sunt acuzaţi de comiterea şi complicitate la comiterea infracţiunilor de depăşire a atribuţiilor de serviciu, neglijenţă, corupere activă, escrocherie, eschivare de la plata taxelor vamale şi fals în declaraţii.

În cadrul urmăririi penale au fost acumulate probe care demonstrează, că multe licitaţii privind achiziţionarea echipamentelor şi consumabilelor medicale au fost aranjate, fapt care a cauzat prejudicii în proporţii deosebit de mari statului. În cadrul anchetei s-a stabilit că, trucarea a avut loc prin includerea intenţionată în caietele de sarcini a parametrilor tehnici ai utilajului care urma să fie cumpărat de instituţiile medicale – identici cu toate caracteristicile tehnice ale echipamentului medical comercializat pe teritoriul ţării, în exclusivitate de companiile gestionate de un agent economic.

În total, prejudiciul cauzat statului prin aranjarea licitaţiilor în favoarea acestui agent economic, este de peste 150 000 000 de lei. Pentru recuperarea acestuia, procurorii au dispus aplicarea sechestrelor pe bunurile învinuiţilor, inclusiv pe conturi bancare, automobile, terenuri şi imobile.

Dosarul penal a fost pornit cu un an în urmă, iar pe 8 aprilie curent, 16 persoane au fost reţinute de ofiţerii şi procurorii anticorupţie, în urma unei ample operaţiuni care a inclus în jur de 70 de percheziţii şi ridicări de probe. Pe parcursul urmăririi penale şi avansării în cadrul investigaţiilor, numărul persoanelor bănuite, iar ulterior învinuite în acest dosar, a ajuns la 30. Cauza penală este de o complexitate deosebită, conţinând 50 de volume (a câte 250 de file), doar rechizitoriul fiind întocmit pe circa 450 de pagini.

Dacă vor fi găsite vinovate, persoanele culpabile riscă pedepse sub formă de amenzi şi închisoare pe termene de până la 10 ani.