Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Unul dintre bănuiţii din dosarul…

Unul dintre bănuiţii din dosarul „Primăria” a fost plasat în arest preventiv pentru 20 de zile

Unul dintre intermediarii reținuți în dosarul „Primăria”, Nicolae Șaban, a primit mandat de arest preventiv pentru 20 de zile, în izolatorul CNA. Decizia a fost luată cu puțin timp în urmă de către magistrații Judecătoriei Buiucani.

Potrivit avocatului Silviu Burlacu, clientul său pledează nevinovat. „Unii procurori au cerut 30 de zile, însă analizând probele aduse de procurori, instanța a decis să emită un mandat de 20 de zile”, a declarat Silviu Burlacu, care a menționat că va depune o cerere de recurs.

Fiind întrebat despre înregistrea video oferită publicității de către CNA, unde se observă cum viceprimarul Vlad Coteț are întrevederi cu mai multe persoane, printre care și Nicolae Șaban, partea apărării a menționat că ”este o discuție între mai multe persoane, este o parte din stenogramă”.

Amin­tim că, la 25 mai, anga­ja­ții CNA au efec­tuat 12 per­che­zi­ții la domi­ci­li­ile, biro­u­rile de ser­vi­ciu și auto­mo­bi­lele unor func­țio­nari publici din cadrul Pri­mă­riei Chi­și­nău. „Per­che­zi­ți­ile sunt efec­tu­ate în baza unui dosar de corup­ție des­chis la înce­pu­tul aces­tui an”, ne-a comu­ni­cat Angela Sta­rin­schi, ofi­țe­rul de presă al CNA.

În cadrul aces­tui dosar sunt vizați vice­pri­ma­rul Vlad Coteț, șeful adjunct al Direc­ției Gene­rale Arhi­tec­tură, Urba­nism și Rela­ții Fun­ci­are, Radu Blaj, un inspec­tor prin­ci­pal din cadrul Direc­ției și două per­soane fizice care sunt bănu­ite că ar fi inter­me­diat pre­su­pu­sele acțiuni de corup­ție.

„În cadrul per­che­zi­ți­i­lor au fost des­co­pe­rite mai multe infrac­țiuni. Este vorba de infrac­țiuni legate de urgen­tare a per­fec­tă­rii acte­lor de pri­va­ti­zare a spa­ți­i­lor de locuit, schim­ba­rea tere­nu­ri­lor, etc. În cadrul inves­ti­ga­ţiei s-a reu­şit docu­men­ta­rea fap­tu­lui mitu­i­rii per­soa­ne­lor publice. Suma maximă a mitei care a fost trans­misă este de 12 mii de euro, dar aceasta nu este unica sumă care a fost trans­misă pen­tru comi­te­rea ile­ga­li­tă­ţi­lor res­pec­tive”, a men­țio­nat Bogdan Zum­breanu, șeful Direc­ției urmă­rire penală din cadrul CNA.

Cei cinci bănu­iți au fost reți­nuți pen­tru 72 de ore, în baza a zece acte de corup­ție. Însă, la scurt timp, vice­pri­ma­rul Vlad Coteț a fost trans­por­tat la Spi­ta­lul de Urgență pen­tru inves­ti­ga­ții. „Vice­pri­ma­rul a soli­ci­tat asis­tența medi­cală. Dacă medi­cii vor sta­bili că acesta are nevoie de spi­ta­li­zare, atunci el va fi inter­nat la spi­ta­lul peni­ten­ci­a­ru­lui, iar dacă acesta se va simți bine, atunci va fi dus în izo­la­to­rul CNA”, a expli­cat Zum­breanu.

„Acum se îna­in­tează acu­za­rea și în depen­dență de decla­ra­ți­ile pe care le oferă și con­clu­cra­rea cu orga­nul de urmă­rire penală, se va decide în pri­vința măsu­rii pre­ven­tive. Dl Coteț era în spi­tal. Per­soa­nele inter­me­di­are reți­nute inter­me­diau afa­ce­rile. Nu sunt rude cu func­țio­na­rii. În dosar este infor­ma­ție ope­ra­tivă și plân­gere a unor locu­i­tori în pri­vința unui imo­bil care a fost dat în exploa­tare. Dosa­rul este des­chis pe mar­gi­nea aces­tui caz. Este un sin­gur dosar, pe mai multe capete de acu­zare”, a decla­rat, la subiect, Vio­rel Morari, șeful Pro­cu­ra­tu­rii Anti­co­rup­ție.

Vadim Brân­za­niuc, pur­tă­to­rul de cuvânt al Pri­mă­riei sus­ține că nu va comenta această situ­a­ție. „Pozi­ția pri­mă­riei este că cei care nu res­pectă legea tre­buie să fie trași la răs­pun­dere și noi nu sun­tem în drept să comen­tăm acțiu­nile orga­ne­lor de drept”, a sub­li­niat Brân­za­niuc.

Tot astăzi, procurorii urmează să ceară în instanță mandate de arest și pentru celelalte persoane vizate în acest caz. Şedinţele vor avea loc la 13.30, 14.45 și 15.30.