Unde va sta Chiril Lucinschi în următoarele 30 de zile

Chiril Lucinschi, fostul deputat al Partidului Liberal Democrat din Moldova, a fost plasat în arest la domiciliu pentru următoarele 30 de zile. Decizia a fost luată astăzi, 27 mai, de către magistrații Judecătoriei Chișinău, sectorul Buiucani.

Eugen Rurac, procurorul care se ocupă de acest caz, a declarat pentru presă că Chiril Lucinschi este învinuit pentru spălare de bani în proporții deosebit de mari. „Considerăm că decizia de plasare în arest la domiciliu este una oportună, dat fiind faptul că acesta deține cetățenia Federației Ruse și a României și de aceea există riscul eschivării lui de la organul de urmărire penală”, a subliniat procurorul.

Potrivit reprezentanților Centrului Național Anticorupție (CNA), fostul deputat, fiind gestionarul şi beneficiarul efectiv al companiilor Toast Delux SRL şi IPA International Project Agency, având scopul dobândirii mijloacelor băneşti, sustrase prin fraudă din sistemul bancar al RM, împreună cu persoane interpuse, ar fi comis spălarea de bani.

„Între 2012-2014, mai multe companii off-shore, în temeiul unor contracte fictive de prestare a serviciilor de consultanţă, au transferat companiei nerezidente IPA International Project Agency, cu conturi deschise în Liechtenstein 440 000 de dolari. Analizând traseul banilor, s-a constatat că aceştia provin din creditele neperformante, sustrase în perioada 2012-2014 de la BEM, Unibank şi Banca Socială prin intermediul unor off-shoruri.

În 2013, compania Toast Delux SRL, benefeciar al căreia este fostul deputat, ar fi beneficiat de la Unibank de un alt credit, fără gaj, în valoare de 5 000 000 de lei. Ulterior, mijloacele financiare au fost convertite şi transferate prin intermediul unui grup de companii către o companie nerezidentă. În final, 401 650 de dolari ajung pe conturile Rouseau Alliance LP care, la rândul ei, transferă aceşti bani către Banca de Economii, având ca scop cesionarea creditelor neperformante”, anunța CNA.

 


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

2 comentarii

  1. ciubuc ion

    Tov,Peotr Lucinski,taticul s-a dus in Romania,cand celalt fiu al sau a fost arestat pt,santaj,sigur si el are cetatenie rusa si romana,dar tov,expresedinte cate cetatenii o fi avand,iar deputatul Kiril de ce si-a dat demisia din Parlament,partid si a vandut si presa ce o avea,nu ca sa scape,iar Plaho l-a pacalit,pt,ca altfel facea ca Usatai se ducea la Moskova si gata,dar procesul va fi interesant,sa vedm daca intra ca Platon sau ca Filat sau Shorr,dar eu i=as lua toti banii si nu l-as baga la puscarie ci arest la domiciliu si munca in folosul comunitatii,de ce sa platim pt,incarcerarea lui,noi vrem toti banii inapoi,,

  2. Bloghert

    “Unde va sta Chiril Lucinschi în următoarele 30 de zile?” Dacă rămâne Plohotniuc la coordonare,
    atunci va trebui să reformulați întrebarea cu următoarea: “Unde va sta Chiril Lucinschi în următorii
    30 de ani!”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *