Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Un tânăr bănuit de atacarea…

Un tânăr bănuit de atacarea a sute de site-uri

Un tânăr a fost reținut, fiind bănuit de colectarea de informaţii care constituie secret comercial şi bancar prin sustragerea de informaţii, divulgarea ilicită şi utilizarea informaţiilor ce constituie secret comercial şi bancar, fără consimţământul proprietarului informaţiei.

În cadrul acţiunilor de urmărire penală s-a stabilit că, în cursul anului 2015 – începutul anului 2016, bănuitul, utilizând sisteme şi reţele informatice, alte mijloace electronice, a accesat ilegal, a atacat şi a copiat informaţii din bazele de date a sute de companii şi instituţii, inclusiv din domeniul financiar-bancar şi mass-media, pe care, ulterior, le-a publicat pe propriul blog.

Secţia tehnologii informaţionale şi investigaţii ale infracţiunilor în domeniul informaticii a Procuraturii Generale i-a înaintat individului învinuirea, acestuia fiindu-i aplicată interdicţia de a nu părăsi ţara.

Învinuitul, în vârstă de 20 de ani, este student în anul întâi la Universitatea Tehnică din Moldova şi este locuitor al raionului Anenii-Noi. Fiind audiat de procurori, acesta şi-a recunoscut vina de cele incriminate.

Pentru această infracţiune, norma penală prevede amendă de până la 80.000 de lei sau închisoare de cel mult 6 ani, în ambele cazuri cu (sau fără) privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de pînă la 3 ani.