Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Un primar care a trecut…

Un primar care a trecut de la PD la PLDM, acuzat de furt și plasat în arest

Săptămâna trecută, primarul satului Zâmbreni, raionul Ialoveni, Daniel Țonu a fost plasat în arest preventiv pentru 30 de zile, fiind acuzat vara tre cută ar fi sustras mai multe bunuri de pe teritoriul fostei Brigăzi de tractoare din comuna Băcioi. Avocata primarului susține că acuzația nu este întemeiată, iar primarul de Zâmbreni a fost arestat chiar dacă starea de sănătate a acestuia este gravă. Aceasta afirmă că, în ultima perioadă, asupra edilului, reprezentat al PLDM, s-au făcut mai multe presiuni.

Luni, 9 noiembrie, Daniel Țonu a primit o citație de la organul de urmărire penală și în aceeași zi s-a prezentat în fața procurorilor. Acesta, însă a fost reținut și plasat în izolator, după ce judecătorul Alexandru Sandu a emis un mandat de arest pentru 30 de zile.

tonu1Potrivit avocatei Veronica Pascal, acuzația este formulată în baza articolului 186, alin. 5) a Codului Penal, „furt în proporții deosebit de mari”. Primarul satului Zâmbreni este învinuit de faptul că între 30 iulie și 3 august, înțelegându-se cu alte câteva persoane, identitatea cărora încă nu a fost stabilită de organele de urmărire panală, ar fi sustras mai multe bunuri de pe teritoriul fostei Brigăzi de tractoare din comuna Băcioi, municipiul Chișinău.

Potrivit avocatei Veronica Pascal, primarul de Zâmbreni, Daniel Țonu se afla în concediu medical după o intervenție chirurgicală, iar luni, 16 noiembrie urma să suporte a cincea operație. În cursul săptămânii trecute, aflându-se în arest, primarul a suferit o criză și a fost transferat de urgență la Spitalul Clinic Republican din Chișinău.

Avocata acestuia susține că dosarul a fost inițiat de către Inspectoratul sectorului Botanica, apoi, „din necunoștință de cauză, a fost strămutat la Ialoveni”. Luni, 16 noiembrie, bănuitul urmează să se prezinte la Curtea de Apel pentru examinarea recursului, însă din motive de sănătate, apărarea a solicitat desfășurarea ședinței în lipsa acestuia.

Avocata susține că în ultima perioadă, în adresa primarului au parvenit amenințări și elemente de șantaj din partea conducerii raionului, după ce acesta a părăsit PD și a candidat pe listele PLDM în campania electorală locală din iunie 2015. Apărătoarea nu exclude că acest dosar ar fi o consecință a acestor amenințări.

tonu pldmDaniel Țonu, care este unul dintre cei mai longevivi primari din raionul Ialoveni, aflat la conducerea comunei Zâmbreni din 1990, cu o pauză de 4 ani – 2003-2007. La alegerile locale curente, acesta a candidat din partea PLDM, chiar dacă în ultimii ani a fost un membru activ al PDM, fiind vice-președinte al organizației raionale a acestui partid.  În 2011, Daniel Țonu a avut un singur contracandidat, pe care l-a învins din primul tur cu aproape 75% din voturi, iar în iunie curent a câștigat cursa cu 100% din voturi, pentru că nu a avut contracandidat.

În 2011, Daniel Țonu a fost decorat cu titlul de „primar emerit” al Republicii Moldova.

UPDATE: La o saptamana de la eveniment, a reacționat și Procuratura Generală.