Principală  —  IMPORTANTE   —   Un judecător inculpat în trei…

Un judecător inculpat în trei dosare penale a fost ACHITAT

Dorin Coval

Judecătorul Dorin Coval, inculpat în trei dosare penale, a fost achitat de Judecătoria Chișinău, sediul Botanica. Sentința a fost pronunțată de judecătorul Serghei Dimitriu în dimineața zilei de 22 decembrie 2017.

Dorin Coval, de la Judecătoria Căuşeni, a ajuns pe mâna procurorilor în toamna anului 2013. În primul dosar în care figurează numele său, magistratul, suspendat din funcţie, a fost învinuit că împreună cu un consultant al instanţei ar fi primit mită în tichete de motorină şi benzină, dar şi 500 de lei. Dosarul a fost trimis spre examinare la Judecătoria Botanica, iar ulterior, acesta a fost comasat cu alte două dosare deschise pe numele judecătorului, ambele pentru pronunţarea cu bună ştiinţă a unei hotărâri contrare legii. Potrivit procurorilor, în august 2013, magistratul a introdus într-o hotărâre a sa date ce nu corespund realităţii.

Citiți și: DOSARELE JUDECĂTORILOR: Cine şi cum a dat mita la Judecătoria Căuşeni

 Instanţa a pronunţat sentinţa pe numele lui Dorin Coval în toate cele trei dosare după exact patru ani de examinare. Deși pe site-ul instanței nu există nici măcar dispozitivul sentinței, ZdG a aflat că magistratul suspendat din funcție a fost achitat în două cauze penale, iar un alt dosar deschis pe numele său a fost încetat. Informația a fost confirmată pentru ZdG și de către Octavian Iachimovschi, procurorul Procuraturii Anticorupție care a reprezentat acuzarea de stat în aceste dosare. Acesta ne-a anunțat însă că nu deține detalii pentru că nu a fost înștiințat despre ora exactă la care a avut loc ședința de judecată și că nu i-a fost încă înmânată sentința motivată emisă de magistratul Serghei Dimitriu. Vasile Nicoară, avocatul lui Dorin Coval nu a răspuns la apelurile ZdG pentru a se pronunțat pe marginea deciziei instanței.

ZdG va reveni la acest dosar cu mai multe detalii în edițiile din 2018. 

Achitarea lui Dorin Coval vine la câteva luni după ce un alt judecător anchetat penal în timpul reformei justiției a fost achitat definitiv, iar în luna augugust 2017 a revenit la serviciu. Este cazul judecătorului Gheorghe Popa, care activează la Judecătoria  Orhei, sediul Telenești, reținut în octombrie 2013 cu 200 de USD.