Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Un inspector CNA, doi procurori…

Un inspector CNA, doi procurori și patru avocați vor să devină judecători

21 de persoane vor să îmbrace roba de judecător. Acestea au depus cereri la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) cu solicitarea de a remitere materialele în Colegiul de evaluare sau Colegiul pentru selecţie și carieră şi Comisiei unice a Institutului Național al Justiției. Printre cei care aspiră la statutul de magistrat se numără un inspector CNA, doi procurori, patru avocați, 12 asistenți judiciari și doi lectori universitari.

În ședința din 31 iulie, membrii CSM urmează să accepte sau să respingă cererile acestora.

Statutul de judecător este țintit de către inspectorul superior al Centrului Național Anticorupție (CNA), Igor Breazu, procurorul în Procuratura mun. Chișinău, Oleg Popov, și procurorul PCCOCS Iulian Suhan.

Oleg Popov activat la Procuratura Căușeni, în 2010 a acces în funcția de procuror în cadrul Procuraturii de nivelul Curții de Apel Bender, iar în 2016 acesta a fost numit procuror în cadrul Procuraturii mun. Chișinău, potrivit informațiilor de pe procuror.magistrat.md.

Iulian Suhan activează la Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) din 2016. Anterior, acesta a fost acuzator de stat în cadrul Procuraturii mun. Chișinău.

Vor să devină judecători avocații Dorian Pîcăleu, Mircea Patrachi, Natalia Pavlov și Dmitrii Gubceac.

La statutul de magistrat aspiră Andrei Nastas, șeful catedrei Protecție, Pază și Securitate de la Universitatea de Stat de Educație Fizică și Sport (USEFS) și lector universitar la ASEM, dar și Doina Cazacu, lector universitar la USEFS.

Au solicitat CSM-lui remiterea dosarelor către Colegiul pentru selecţie și carieră şi Comisiei unice a INJ 12 asistenți judiciari de la Curtea de Apel Chișinău și Curtea Supremă de Justiție.

În ședința din 31 iulie, CSM urmează se se pronunțe în vederea acceptării sau respingerii celor 22 de cereri.

La 24 iulie, membrii CSM au acceptat cererile a 49 candidaţi la funcţia de judecător de remitere a materialelor Colegiului de selecţie și carieră şi Comisiei unice a INJ, pentru o eventuală numire în funcţie.