Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Un fost polițist care aresta…

Un fost polițist care aresta oameni la 7 aprilie, numit șef al Inspectoratului Râșcani

La 9 februarie curent, prin ordinul șefului adjunct al Inspectoratului General al Poliției, Gheorghe Cavcaliuc, au fost numiți în funcție șefi noi la cinci Inspectorate de Poliție.

La Inspectoratul de Poliție Centru  al DP mun. Chișinău,  a fost numit colonelul  de poliție, Bilibov Ion,  eliberat din funcția de șef al IP Ialoveni, unde a fost numit locotenent- colonelul de  poliție,  Pavel Damaschin. 

Sef al  IP Rîșcani al  al DP mun. Chișinău,  a fost numit locotenent-colonelul Moisei Vitalie,  anterior a activat ca șef de Direcție în cadrul Centrului Național Anticorupție.

În funcția de  şef al Inspectoratului de Poliţie Bender, a fost numit  colonelul Voicu Pavel. Anterior acesta a deţinut funcţia de şef al IP Buiucani a DP mun.Chişinău.

Totodată,  în funcţia de șef al IP Cahul, a fost numit colonelul de poliţie Briceag Iurii, fiind eliberat din funcţia de șef al Secţiei administrare personal a Direcţiei resurse Umane a Inspectoratului Naţional de Patrulare al IGP.

Precizăm că Vitalie Moisei este unul din poliștii despre care anterior, ZdG scria că ar fi reținut lumea, în plină stradă, în timpul evenimentelor din aprilie 2009. Acesta a recunoscut ulterior acest fapt, într-o discuție cu un reporter ZdG. 

Vedeți mai jos dialogul:

Vita­lie Moi­sei, unul din­tre poli­ţi­ş­tii impli­caţi în reţi­ne­rea pro­tes­ta­ta­ri­lor din spa­tele Guver­nu­lui, în după-amiaza zilei de 8 apri­lie 2009, afirmă că este ame­ninţat cu moar­tea. Acesta şi-a recu­nos­cut figura din foto­gra­fi­ile publi­cate de ZdG.

— V-aţi recunoscut figura din fotografiile publicate de ZdG?

— Da. Am văzut poza mea.

267-politist1— Cine v-a dat ordin să-i loviţi pe acei tineri?

— Eu vă răs­pund în con­tex­tul în care n-am atins niciun om în ziua aceea. Da, am fost în ziua aceea. Asta nu neg. Dar cine sunt per­soa­nele care sunt lovite? (întreabă poli­ţis­tul). Eu ţin minte epi­so­dul. Acei trei tineri care erau cu cagule pe faţă – noi ne-am oprit şi dis­cu­tam – nu erau pro­tes­ta­tari. Erau trei tineri care au arun­cat în faţa Guver­nu­lui, apoi au fugit în spa­tele Guver­nu­lui. Aveau cagule şi noi ne-am oprit şi ne cla­ri­fi­cam. Am dis­cu­tat cu ei. Băi băieţi, aşa şi aşa. S-a apro­piat şi doc­to­rul acela. Şi… voi aţi venit şi ne-aţi foto­gra­fiat.

— I-aţi lovit cu picioarele?

— Noi i-am reţi­nut. Dar ei doreau să fugă.

— Aţi fost anchetat în acest caz?

— Tu îmi pui între­bări pro­vo­ca­toare. Acum ascultă-mă tu pe mine. Tu, pen­tru fapta pe care n-ai facut-o, poţi să fii anche­tat? Cer­ce­tat pen­tru ce ? Eu n-am atins nicio per­soană. Să ştiţi că eu pro­vin dintr-o fami­lie de inte­lec­tu­ali. Părinţii au văzut pozele şi au şi ei între­bări atât la mine, cât şi la reda­cţia ZdG, în con­tex­tul în care n-am atins o per­soană. Eu am făcut stu­dii şi mă ştie o lume întreagă. Mă sună cole­gii cu care am învă­ţat şi mă întreabă pe cine am tor­tu­rat. Mă sună şi din stră­i­nă­tate şi la fel mă întreabă. Dar pe cine am tor­tu­rat? Am un ser­vi­ciu ope­ra­tiv, în care nu tre­buie să îmi fie publi­cată poza.

În dis­cu­ţia cu cola­bo­ra­to­rul de poli­ţie acesta a ţinut să pre­ci­zeze că nu a tor­tu­rat nicio per­soană. Tot­o­dată, Vita­lie Moi­sei declară că este în peri­col atât el, cât şi fami­lia sa. “La adresa mea şi a fami­liei apar foarte multe momente neplă­cute. Ame­ninţări cu moar­tea, vă spun sin­cer. Chiar vă invit la mine la ser­vi­ciu să le vedeţi. Voi aţi făcut din noi călăi – că am tor­tu­rat”, afirmă Moi­sei, cola­bo­ra­tor de poli­ţie al Comi­sa­ri­a­tu­lui Gene­ral de Poli­ţie.

Potri­vit unei pagini web de soci­a­li­zare, în pro­fi­lul lui Moi­sei se arată că acesta are 31 de ani şi că este sta­bi­lit cu domi­ci­liul în capi­tală. A învă­ţat la şcoala medie din satul Răde­nii Vechi în 1984 — 1994.  Şi-a con­ti­nuat stu­di­ile în 1994 – 1999 la Cole­giul Peda­go­gic “Ale­xan­dru cel Bun” din r. Călă­raşi. Stu­di­ile supe­ri­oare şi le-a făcut la Aca­de­mia de Poli­ţie “Şte­fan cel Mare şi Sfânt”. Actu­al­mente este cola­bo­ra­tor de poli­ţie.