Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Ultima oră! Sentințe mai aspre…

Ultima oră! Sentințe mai aspre pe numele inculpaților din dosarul „La Soacră”. Decizia Curții de Apel la doi ani de la tragedie

La doi ani de la tragedie, sentințele în privința inculpaților din dosarul „La Soacră” au devenit executorii. La 29 ianuarie, Curtea de Apel Chișinău a modificat parțial decizia instanței de fond și a emis o nouă hotărâre prin care angajata Direcţiei Municipale Comerţ, Ludmila Boşcălean și angajatul Centrului municipal de Sănătate Publică Vasile Toma au fost condamnați la câte șase ani și șase luni de închisoarea cu privarea dreptului de a ocupa anumite funcții timp de 11 ani, iar funcţionarul responsabil din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Sergiu Popel a fost trimis după gratii pentru șapte ani. Magistrații CA Chișinău au menținut pedeapsa cu șapte ani de închisoare pe numele administratorului cafanelei „La Soacră”, Andrei Iarîna.

„Colegiul Penal al Curții de Apel Chișinău decide: apelul suplimentar declarat de Anatolie Ceachir în interesele inculpatului Popel Sergiu împotriva sentinței Judecătoriei Centru din 22 decembrie 2016 se respinge ca fiind depus peste termen, iar apelurile declarate de avocatul Alexandru Zmeu în interesele inculpatului Iarîna Andrei, de avocații Angela Popel și Marin Domente în interesele inculpatului Popel Sergiu, de inculpatul Popel Sergiu, de avocatul Sergiu Zaharia în interesele inculpatului Toma Vasile, de avocatul Lilian Leancă în interesele inculpatei Boșcanean Ludmila, împotriva sentinței Judecătoriei Centru din 22 decembrie 2016 se resping ca fiind nefondate. Apelul declarat de procurorul în Procuratura municipiului Chișinău Vlad Guzic împotriva Judecătoriei Chentru din 22 decembrie 2016 se admite, casând sentința parțială și pronunță o nouă hotărâre potrivit modului stabilit de prima instanță”, a dat citirii dispozitivului deciziei judecătoarea Curții de Apel Chișinău.

Respectiv, pompierul din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă responsabil de verificarea cafenelei, Sergiu Popel a fost recunoscut vinovat de corupere pasivă cu extorcare de bunuri sau servicii și excesul de putere sau depăşirea atribuţiilor de serviciu soldate cu urmări grave și a fost condamnat la șapte ani de închisoare într-un penitenciar de tip semiînchis, cu privarea de dreptul de a ocupa funcții publice și de a exercita activitatea în întreprinderile instituțiilor de stat sau municipale pe un termen de 12 ani. Sergiu Popel se află în arest din 4 aprilie 2016.

Angajatul Centrului municipal de Sănătate Publică Vasile Toma și angajata Direcţiei Municipale Comerţ, Ludmila Boşcălean au condamnați la câte șase ani și șase luni de detenție în penitenciar de tip semiînchis cu privarea dreptului de a ocupa funcții publice timp de 11 ani pentru excesul de putere și depășirea atribuțiilor de serviciu. Procesul penal deschis pe numele celor doi privind acuzațiile de corupere pasivă a fost încetat în legătură cu expirarea prescripției tragerii la răspundere penală. În calcul vor fi luate termenele în care cei doi s-au aflat în arest preventiv și în arest la domiciliu.

În privința administratorului cafenelei „La Soacră” Andrei Iarîna, sentința primei instanțe a rămas aceeași: șase ani de închisoare cu ispășirea pedepsei în penitenciar de tip semiînchis, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita o activitate legată de gestionarea întreprinderilor comerciale pe un termen de doi ani. Andrei Iarîna se află după gratii din 9 ianuarie 2016.

Acțiunea civilă inițiată de apărătorii părților vătămate împotriva celor patru condamnați a fost admisă în principiu, urmând a fi stabilită valoarea prejudiciilor aduse.

După pronunțarea deciziei, Ludmila Boșcanean și Vasile Toma au avut nevoie de înghijiri medicale și au solicitat intervenția medicilor de la urgență.

Părțile pot contesta decizia la Curtea Supremă de Justiției în termen de 30 de zile din data pronunțării deciziei motivate, 28 februarie, ora 14.00.

În timp ce procurorul pe caz susține că decizia este una legală și că doar după pronunțarea hotărârii motivate va decide asupra recursului, avocații inculpaților califică decizia magistraților drept una ilegală și dau asigurări că o vor contesta la Curtea Supremă de Justiție.

La rândul său, procurorul Sergiu Brigai a explicat că inculpații au fost condamnați pentru că nu și-au exercitat corespunzător atribuțiile de serviciu prin stoparea funcționării localului amplasat în Piața Centrală.

„Consider că decizia este una ilegală și vă asigur că voi depune recurs”, a declarat Alexandru Zmeu, avocatul administratorului Andrei Iarîna.

„Suntem mulțumiți că au fost respinse apelurile depuse de inculpați, deși, evident, în interesul persoanelor pe care le reprezint, oameni care au avut atât de mult de suferit, inclusiv prin pierderea rudelor, noi ne-am fi dorit ca pedepsele să fie mai mari. faptul că s-a menținut sancțiunea și a fost constatat încălcarea de către autorități și de către proprietari a normelor și a legislației, deja este un pas înainte. urmează să inițiem o acțiune civilă, unde să teliem suma prejudiciilor și sper că instanța va fi receptivă. Este vorba de milioane, nu pot să spun exact, dar vă dați seama, sunt vieți perdute, vieți distruse, copii rămași fără părinți, părinți rîmași fără copii”, a declarat avocatul părților vătămate Dumitru Sliusarenco.

La 9 ianuarie 2016, din cauza exploatării ilegale a buteliilor de gaz, în localul „La soacra” amplasat în Piața Centrală din Chișinău s-a produs o explozie. Drept urmare trei persoane au decedat în instituțiile medicale din București, România o persoană a decedat în instituțiile medicale din Chișinău și alte opt persoane au primit vătămări corporale medii.

Știrea se actualizează.

Foto antet: captură realitatealive.md