Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Ultima oră! Procurorul a renunțat…

Ultima oră! Procurorul a renunțat la învinuire în dosarul Domnicăi Manole

Avocata Viorica Grecu anunță că procurorul Eugeniu Rurac, care reprezintă acuzarea în dosarul penal pe numele ex-magistratei Domnicăi Manole, a renunțat la învinuire.

S-a întâmplat cu puțin timp în urmă, în cadrul ședinței în dosarul Manole, care este judecat la sediul Buiucani al Judecătoriei Chișinău.

La ședința de ieri, în instanță a fost audiat Andrei Năstae, cel despre care procurorii declarau pe parcursul examinării cauzei că ar fi participat la scrierea motivată a hotărârii pronunțate de Domnica Manole în 2016.

Marți, Domnica Manole și avocata Viorica Grecu au solicitat urgentarea examinării cauzei, aflate pe rol la Judecătoria Chișinău din aprilie 2018.

Ex-magistrata Domnica Manole este judecată pentru adoptarea unei decizii contrare legii, mai exact pronunțarea la 14 aprilie 2016, în funcție de judector la CA Chișinău, a unei hotărâri prin care anula hotărârea Comisiei Electorale Centrale (CEC) din 30 martie 2016 care respingea organizarea unui referendum propus de Platforma „Demnitate şi Adevăr” şi obliga instituţia să iniţieze acel referendum republican.

La scurt timp, Eduard Harunjen, pe atunci procuror general interimar, a obținut acordul CSM de a demara urmărirea penală în privința magistratei.

Pe 4 iulie 2017, după ce a examinat avizul consultativ suplimentar al Serviciului de Informații și Securitate (SIS) cu privire la judecătoarea Curții de Apel Chișinău Domnica Manole, Consiliul Superior al Magistraturii a hotărât că aceasta nu este compatibilă cu statutul de judecător și a demis-o din funcție.

Deși, după adresarea Domnicăi Manole la Curtea Constituțională, judecătorii acestei instituții au decis că verificarea de către Serviciul de Informații și Securitate a candidaților la funcția de judecător, dar și a judecătorilor, este neconstituțională, magistrații intanțelor din R. Moldova, până la CSJ, au respins cererea de chemare a Domnicăi Manole împotriva Consiliului Superior al Magistraturii și Serviciului de Informații și Securitate cu privire la anularea a două decizii prin care a fost demisă din sistem.