Principală  —  IMPORTANTE   —   Ultima oră! CSM refuză să…

Ultima oră! CSM refuză să o restabilească în sistem pe ex-magistrata Manole: „Ați avut un singur scop?”

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) refuză să o întoarcă în sistem pe ex-judecătoarea Domnica Manole. În ședința din 6 februarie, membrii CSM au respins prin vot unanim cererea prin care aceasta a solicitat organului colegial să-și anuleze hotărârea din 4 iulie 2017.  „Se respinge ca neîntemeiată”, a citit președintele CSM Victor Micu, anunțând magistrata că  poate contesta decizia în partea de procedură la Curtea Supremă de Justiție, în termen de 15 zile.

Domnica Manole a fost eliberată din funcție de CSM la 4 iulie 2017, după ce membrii organului colegial au audiat în ședință închisă un aviz al Serviciului de Informaţii şi Securitate (SIS). La 22 ianuarie curent, Domnica Manole a cerurt CSM-ului să o restabilească în funcție, argumentând solicitarea prin faptul că la sfârșitul anului trecut Curtea Constituțională a declarat neconstituțională verificarea judecătorilor de către SIS.

În ședința de astăzi, o pledoarie în apărarea ex-magistratei Domnica Manole a susținut avocata Viorica Grecu. Aceasta și-a bazat discursul pe argumente de ordin juridic, care reflectă lacunele existente în legislația națională și prevederile neconstituționale sau contrar recomandărilor Curții Europene a Drepturilor Omului (CtDO).

La câteva minute după ce avocata Viorica Grecu și-a început discursul însă, trasmisiunea live a ședinței CSM s-a întrerupt. Transmisiunea a fost reluată după o pauză de aproape zece minute.

Ulterior argumentelor enunțate de avocată, Domnica Manole a invocat membrilor CSM că au lipsit-o de orice cale de apărare și i-au lezat drepturile.

„Ați avut un singur scop, de a mă elibera din sistem? Curtea Constituțională s-a pronunțat asupra netemeiniciei avizelor SIS. CSM s-a transformat dintr-un garant al independenței sistemului judecătoresc într-un organ iluzoriu. Unde să mă duc să demonstrez?”, a declarat magistrata în fața membrilor CSM. Aceasta a mai precizat că este sigură că i se va face dreptate la CtEDO, doar că în acest caz va avea de suferit bugetul R. Moldova. „Cazul Manole”, afirmă fosta magistrată, este unul emblematic și deja cunoscut comunității internaționale.

Avocata Viorica Grecu a precizat că a contestat decretul președintelui Igor Dodon privind demiterea magistratei Manole, dar Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, a refuzat să accepte cererea de chemare în judecată, iar Curtea de Apel Bălți nu s-a pronunțat în acest sens.

În timpul examinării subiectului, în sala de ședințe au fost prezenți reprezentanți ai ambasadelor statelor europene în R. Moldova. La ședință nu au participat procurorul general, ministrul Justiției și președintele Curții Supreme de Justiție.

În pofida argumentelor enunțate de Domnica Manole și avocata acesteia, CSM, după mai bine de 35 de minute de deliberare, a refuzat să-și anuleze propria hotărâre și să o restabilească în sistem pe fosta judecătoare.

Cum a fost demisă magistrata Manole din sistem

La 14 aprilie 2016. Domnica Manole, judecătoare la Curtea de Apel (CA) Chişinău, anula hotărârea Comisiei Electorale Centrale (CEC) din 30 martie 2016 care respingea organizarea unui referendum propus de Platforma „Demnitate şi Adevăr” şi obliga instituţia să iniţieze acel referendum republican.

A doua zi, reprezentanţii CEC au atacat decizia la CSJ, iar peste doar o săptămână, la 22 aprilie 2016, printr-o hotărâre semnată de judecătorii Tatiana Vieru, Valentina Clevadî, Tamara Chişca-Doneva, Iurie Bejenaru şi Oleg Sternioală, instanţa supremă anula decizia magistratei Manole ca fiind „ilegală”.

Ulterior, CEC s-a adresat Procuraturii Generale (PG) şi Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), cerând investigarea acţiunilor judecătoarei care, la Apel, nu le-a dat dreptate.

În acest context, pe 23 mai 2016, Eduard Harunjen, procuror general interimar, se adresează la CSM, cerând acordul pentru iniţierea urmăririi penale pe numele judecătoarei. Procurorul îşi explică demersul prin faptul că CSJ a constatat că hotărârea Domnicăi Manole a fost luată cu „interpretarea eronată de prima instanţă a unei legi care nu putea fi aplicată, deoarece era abrogată, depăşirea limitelor împuternicirilor de către prima instanţă prin faptul interpretării Constituţiei…”.

Membrii CSM şi-au dat acordul pentru ca procurorii să o ancheteze penal pe Domnica Manole. 

În ședința din 4 iulie 2017, după ce a examinat avizul consultativ suplimentar al Serviciului de Informații și Securitate (SIS) cu privire la judecătoarea Curții de Apel Chișinău Domnica Manole, Consiliul Superior al Magistraturii a hotărât că aceasta nu este compatibilă cu statutul de judecător.

La 21 iulie, președintele Igor Dodon a semnat decretul prin care a oficializat eliberarea din funcție a Domnicăi Manole, iar la 28 iulie, actul a intrat în vigoare, fiind publicat în Monitorul Oficial.