Principală  —  IMPORTANTE   —   ULTIMA ORĂ! CSM a aprobat…

ULTIMA ORĂ! CSM a aprobat cererea de demisie depusă de magistratul Curţii de Apel Chişinău Ion Muruianu, fost preşedinte al CSJ

Sursa: Arhivă

Membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) au aprobat în cadrul şedinţei de marţi, 7 septembrie, cererea de demisie depusă de magistratul Curţii de Apel Chişinău Ion Muruianu, fost președinte al Curții Supreme de Justiție (CSJ).

Cererea de demisie a fost depusă de Ion Muruianu din propria inițiativă pe 12 iulie curent, după ce a împlinit 65 de ani, vârstă după care nu mai poate activa în calitate de judecător.

În 1990, Ion Muruianu a fost numit în funcția de judecător la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani. Prin Decretul Președintelui R. Moldova nr. 1528-II din 19 iunie 2000, Muruianu a fost numit în funcția de judecător, până la atingerea plafonului de vârstă. În 2004, a fost transferat la Curtea Supremă de Justiție (CSJ), iar în 2007 a fost numit președinte al CSJ.

În 2010, Muruianu a fost demis din funcția de președinte al CSJ ca mustrare la o afirmație făcută în adresa jurnaliștilor „jurnaliştii – câini turbaţi”.

Pentru demisia lui Muruianu au votat atunci 52 de deputați din cadrul Alianței pentru Integrare Europeana, motivul demisiei fiind numărul mare de dosare pierdute de R. Moldova la CEDO și etichetarea jurnaliștilor. La mijlocul lunii februarie 2010, Muruianu, într-un discurs rostit la reuniunea anuală a judecătorilor, i-a numit de jurnaliști „câini turbați, periculoși pentru societate”.

Ulterior, prin Decretul Președintelui R. Moldova nr. 448-VII  din 28 decembrie 2012  a fost numit, prin transfer, în funcţia de judecător la Curtea de Apel Chişinău (CA).

Muruianu a făcut parte din completul de judecată care la 10 iunie a examinat contestațiile depuse de mai multe partide în legătură cu decizia Comisiei Electorale Centrale (CEC) cu privire la numărul secțiilor de votare în străinătate.

După 31 de ani de activitate în sistemul judecătoresc, fostul președinte al Curții Supreme de Justiție (CSJ), actual magistrat la Curtea de Apel Chișinău (CA), Ion Muruianu, a depus la 1 iunie, curent, cerere de demisie din funcția de judecător.