Principală  —  IMPORTANTE   —   Ultima oră: Cine este procurorul…

Ultima oră: Cine este procurorul reținut, după ce a susținut în fața unor polițiști că are influență asupra unor judecători de la CSJ

cna.md

Un procuror al Procuraturii de Circumscripţie Chişinău a fost reţinut astăzi de procurorii anticorupţie şi CNA, în cadrul unui dosar de trafic de influenţă. În acelaşi caz au mai fost reţinuţi un poliţist din Ialoveni şi doi foşti poliţişti. Investigarea cazului a pornit de la denunţul unui intermediar care avea rolul de transmitere a banilor de la client către procuror, anunță Centrul Național Anticorupție (CNA), într-un comunicat de presă.

Conform unor surse, procurorul reținut este Tudor Cojocaru, care a ocupat, din 2010, funcția de procuror de nivelul Curții de Apel Chișinău. După reformarea Procuraturii, el a fost transferat în cadrul Procuraturii de Circumscripție Chișinău. Până în 2010, Cojocaru a fost procuror în Procuratura Ialoveni.

Potrivit materialelor cauzei, la care se face referire în comunicatul CNA, procurorul din Procuratura de circumscripţie Chişinău ar fi susţinut că are influenţă asupra unor magistraţi din Curtea Supremă de Justiţie şi că îi poate convinge să aplice pedepse cu suspendarea executării în privinţa a doi poliţişti, condamnaţi la privaţiune de libertate pentru corupere pasivă. Pentru a corupe judecătorii, procurorul ar fi cerut 15 000 de euro, dintre care a primit 10 000 de euro. Chiar şi aşa, ambii poliţişti au fost condamnaţi la închisoare, după ce judecătorii CSJ au respins recursurile avocaţilor acestora prin care se solicita „suspendarea condiţionată a pedepselor penale” faţă de cei doi, anunță CNA.

În aceste circumstanţe, CNA constată existenţa unei bănuieli rezonabile privind comiterea de către procurorul din Procuratura de Circumscripţie Chişinău a traficului de influenţă. Concomitent cu acțiunile procurorului, care afirma că are influență asupra judecătorilor, au fost documentate acțiunile ilegale ale poliţiştilor, care sunt bănuiţi de săvârşirea coruperii active, prin transmiterea către procuror a sumei de 10 000 de euro pentru „influenţarea magistraţilor”.

Pentru fortificarea probatoriului, procurorii anticorupţie şi ofiţerii CNA au efectuat astăzi, miercuri, 30 august, mai multe percheziţii la persoanele vizate în dosar. În urma acţiunilor de urmărire penală, de la domiciliul procurorului au fost ridicate 8500 de euro, care au fost pretinse de făptuitor pentru influență și transmiși sub control. În prezent, cele patru persoane sunt reţinute pentru 72 de ore şi plasate în izolatorul CNA, anunță instituția.

Conform declarației cu privire la venituri și proprietate pentru anul 2015, Tudor Cojocaru a câștigat în acel an 1250 de la Loteria Moldovei. Din 2011, Cojocaru este proprietarul unui teren și a unei case, primite prin donație.