Principală  —  Investigatii  —  Dosar   —   Ultima oră: A fost publicată…

Ultima oră: A fost publicată lista candidaților la funcția de membru al CSM

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a decis să publice lista candidaților la funcția de membru al CSM. Deşi termenul de depunere a dosarelor a expirat la 14 septembrie 2017, respectiv încă din acea zi CSM cunoștea lista pretendenților la fotolii, numele acestora nu a fost făcut public decât după ce joi, 5 ocotmbrie, ZdG a scris despre „lecția de (in)transparența la CSM” și despre faptul că CSM refuză să facă publice numele candidaților la funcția de membru al instituției. 

Astfel, în concursul pentru ocuparea celor șase posturi vacante în CSM s-au înscris doar 8 persoane. Doar doi magistrați s-au înscris „personal” în competiție, ceilalți șase fiind înaintați de colective. Respectiv, din partea CSJ, care are două locuri vacante în Consiliu, și-au depus candidaturile Petru Moraru și Victor Micu, din partea Curților de Apel, Nina Cernat și Alexandru Gheorghieș, președintele CA Bălți, iar din partea judecătoriilor, Anatolie Galben și Dorel Musteață.

Pentru cele două locuri de supleanți, candidează patru persoane: Gheorghe Balan de la Judecătoria Chișinău, Luiza Gafton de la CSJ, dar și Sergiu Furdui și Anatolie Pahopol de la CA Chișinău.

CANDIDAŢI ÎNSCRIŞI PENTRU FUNCŢIA DE MEMBRU PERMANENT ÎN CSM
Nr.

d/o

Nume, Prenume Funcția Instanţa

în care activează

Colectivul care

l-a înaintat

1. MORARU Petru judecător Curtea Supremă de Justiție CSJ
2. MICU Victor judecător Curtea Supremă de Justiție CSJ
3. CERNAT Nina judecător Curtea de Apel Chișinău Curtea de Apel Chișinău
4. GHEORGHIEȘ Alexandru judecător Curtea de Apel Bălți Curtea de Apel Bălți
5. GALBEN Anatolie judecător Judecătoria Chișinău

sediul Rîșcani

Judecătoria Chișinău

personal

6. MUSTEAȚĂ Dorel judecător Judecătoria Chișinău

sediul Centru

Judecătoria Chișinău

personal

7. PUICA Viorica judecător Judecătoria Chișinău

sediul Botanica

personal
8. BALAN Gheorghe judecător Judecătoria Chișinău

sediul Botanica

personal

CANDIDAŢI ÎNSCRIŞI PENTRU FUNCŢIA DE MEMBRU SUPLEANT ÎN CSM

Nr.

d/o

Nume, Prenume Funcția Instanţa

în care activează

Colectivul care

l-a înaintat

1. GAFTON Luiza judecător Curtea Supremă de Justiție CSJ
2. PAHOPOL Anatolie judecător Curtea de Apel Chișinău personal
3. FURDUI Sergiu judecător Curtea de Apel Chișinău personal
4. BALAN Gheorghe judecător Judecătoria Chișinău

sediul Botanica

personal

După ce  a publicat listele, CSM a venit cu o notă, prin care anunță că listele finale ale candidaţilor la funcţia de membru permanent al Consiliului Superior al Magistraturii și al Colegiului disciplinar, de membru supleant al Consiliului Superior al Magistraturii și al Colegiului disciplinar, se vor întocmi, separat din partea Curţii Supreme de Justiţie, separat din partea curţilor de apel, separat din partea judecătoriilor cu 3 zile înainte de data şedinţei Adunării Generale a Judecătorilor, în ordinea parvenirii cererilor conform Registrului şi se vor publica pe pagina web a Consiliului.(pc.25 al Regulamentului cu privire la funcţionarea Adunării Generale a Judecătorilor).

Întâmplător sau nu, dar decizia CSM de a face publice numele candidaților vine la scurt timp după ce ZdG a scris că CSM refuză să facă acest lucru. Joi, în ediția tipărită, ZdG a scris că CSM, considerat de experţii care participă la reformarea justiţiei una din cele mai transparente instituţii din domeniu, bazându-se pe un regulament intern, refuză să facă publice numele judecătorilor care aspiră să ocupe un fotoliu de membru al Consiliului, în urma alegerilor programate să aibă loc în cadrul Adunării Generale a Judecătorilor din 20 octombrie 2017. Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii a evitat să discute cu noi la acest subiect, în timp ce alţi membri ai instituţiei, cu care am reuşit să discutăm, susţin că numele candidaţilor ar trebui să fie făcute publice.

Vedeți mai joi, articolul publicat în ediția tipărită a ZdG de joi, 5 octombrie 2017.

În şedinţa din 8 august 2017, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a decis convocarea şedinţei extraordinare a Adunării Generale a Judecătorilor pentru 20 octombrie 2017, la Casa Sărbătorii din str. Ghioceilor 1. Deşi termenul de depunere a dosarelor pentru suplinirea funcţiei de membru al CSM a expirat la data de 14 septembrie 2017, pe site-ul instituţiei nu au fost afişate numele, CV-urile şi programul judecătorilor care-şi doresc un mandat în cadrul CSM.

CSM îşi argumentează refuzul în baza unui regulament intern

Solicitaţi de ZdG, reprezentanţii CSM, ne-au anunţat că numele candidaţilor vor deveni publice cu doar 3 zile înainte de Adunarea Generală a Judecătorilor. Carolina Mangîr, purtătoarea de cuvânt a CSM a precizat că decizia se bazează pe un regulament intern al instituţiei, adoptat prin hotărârea Adunării Generale a Judecătorilor din 23 noiembrie 2012, modificat ulterior, în 2013 şi 2016. Conform punctului 25 din acel regulament, „cu 3 zile înainte de data şedinţei Adunării Generale a Judecătorilor se întocmesc, separat din partea Curţii Supreme de Justiţie, separat din partea curţilor de apel, separat din partea judecătoriilor, listele finale ale candidaţilor la funcţia de membru permanent al Consiliului Superior al Magistraturii şi al Colegiului disciplinar, de membru supleant al Consiliului Superior al Magistraturii şi al Colegiului disciplinar, de membru al Colegiului de selecţie şi carieră a judecătorilor, de membru al Colegiului de evaluare a performanţelor judecătorilor, în ordinea parvenirii cererilor conform Registrului şi se vor prezenta Adunării pentru examinare şi alegere. Listele finale se publică pe pagina web a Consiliului”.

Câteva zile consecutive am încercat să discutăm cu Victor Micu, preşedintele CSM despre (ne)publicarea numelor judecătorilor care şi-au depus dosarele pentru a candida la funcţia de membru al CSM. Acesta însă nu a răspuns la apelurile şi mesajele pe care i le-am trimis. L-am contactat şi prin intermediul purtătoarei de cuvânt a CSM, care ne-a anunţat că i-a transmis lui Victor Micu solicitarea noastră de a purta o discuţie, însă acesta ar fi ocupat. Şi alţi membri ai CSM au evitat sau refuzat să discute cu noi la acest subiect, redirecţionându-ne spre conducerea instituţiei. Totuşi, doi membri ai CSM, Teodor Cârnaţ şi Vera Toma şi-au expus punctele de vedere.

Cârnaţ: „Din moment ce ai acceptat să-ţi înaintezi candidatura la funcţia de membru al CSM, înseamnă că nu ai ce ascunde”

„Cred că, dacă vrem să fie selectaţi cei mai buni membri în cadrul CSM, obligatoriu, candidaturile la funcţia de membru trebuie să fie publicate, să fie cunoscute de către societatea civilă, ca nu cumva să se strecoare în cadrul CSM persoane care nu sunt integre, cu un trecut dubios, pentru ca ulterior să fie mult mai greu de exclus din calitatea de membru CSM. Eu, personal, voi încerca, prin intermediul şedinţelor, dar şi în afara lor, să influenţez pozitiv, pentru ca dorinţa mea să fie pusă în practică, iar numele candidaţilor să se publice în timpul cel mai apropiat”, zice Teodor Cârnaţ, cel care este, cu un picior şi jumătate în fruntea Autorităţii Naţionale de Integritate, după ce a câştigat şi proba scrisă, dar şi proba orală din cadrul concursului organizat pentru ocuparea acestui post. „Există anumite regulamente interne care dau posibilitatea judecătorului să se retragă din cursă, inclusiv cu 3 zile înainte de Adunarea Generală a Judecătorilor. Pentru e evita o anumită presiune, inclusiv din partea mass-media, cred că din acest motiv nu se publică numele candidaţilor. Personal însă, sunt de părere că, din moment ce ai acceptat să-ţi înaintezi candidatura la funcţia de membru al CSM, înseamnă că nu ai ce ascunde, înseamnă că laşi la vedere toate proprietatea şi toată conduita ta, iar numele trebuie să fie făcute publice mai înainte, nu doar cu cele 3 zile prevăzute de regulament”, opinează Cârnaţ.

„Pe site nu este publicat? Noi nu am discutat subiectul în şedinţă. Dacă regulamentul prevede că trebuie să se publice numele cu 3 zile înainte de adunare, poate trebuie de revizuit regulamentul, pentru că termenul e prea mic. Nu am studiat problema. Voi discuta cu colegii şi vom vedea ce putem face. Cred că e bine ca numele candidaţilor să fie făcut public mai devreme, pentru ca fiecare persoană să aibă mai multe zile pentru a analiza candidaturile”, zice Vera Toma, un alt membru al CSM.

„Alegerile vor fi mai degrabă cu ochii închişi decât alegeri libere şi corecte”

Nadejda Hriptievschi, directoare de programe la Centrul de Resurse Juridice din Moldova (CRJM), spune că „publicarea listei candidaţilor, precum şi a CV-urilor şi programelor viziunii de activitate, la funcţia de membru şi membru supleant al CSM şi al Colegiului Disciplinar, e foarte importantă din mai multe considerente. În primul rând, zice experta, acest fapt este important pentru a asigura transparenţa procesului electiv, iar judecătorii şi societatea să ştie cine sunt candidaţii şi care sunt viziunile lor de activitate în aşa organe importante. „Acest lucru se asigură doar prin publicarea din timp a listei, CV-urilor şi programelor de activitate. În cazul în care sunt informaţii despre integritatea sau alte aspecte ale activităţii profesionale a candidaţilor, această informaţie poate fi făcută publică. Judecătorii nu pot alege cu ochii închişi sau după cum le şopteşte preşedintele de instanţă, aceştia singuri trebuie să ia decizia informată, în baza listei, CV-urilor şi programelor de activitate. Altfel se perpetuează practici proaste de votare după cum se şopteşte de cineva şi astfel de alegeri corecte nu pot fi numite. Sunt nedumerită şi nu găsesc nicio explicaţie logică de ce încă nu este publicată lista candidaţilor, CV-urile şi programele acestora, în contextul în care termenul de depunere a expirat la 14 septembrie, iar legislaţia prevede clar obligaţia CSM de a publica informaţia dată pe pagina sa web”, zice Hriptievschi.

„Mai mult, aceste informaţii au fost publicate în 2013, la precedentele alegeri în CSM. Suntem în 2017, la finele expirării Strategiei pentru Reforma Sectorului Justiţiei şi noi în loc să vedem progrese, noi vedem regrese. Eu mă aşteptam că anul acesta CSM va asigura dezbateri publice între candidaţii la funcţia de membru al CSM, adică să se îmbunătăţească substanţial modul de alegere a membrilor CSM, să fie mai transparent şi democratic, dar noi am ajuns să vedem că nici listele candidaţilor nu sunt publice. Nu-mi pot explica acest lucru decât prin lipsa voinţei de a asigura alegeri corecte şi libere. Desigur că e mult mai sigur să se aleagă persoanele pe care le doreşti alese dacă se transmite informal judecătorilor această informaţie, fără pic de transparenţă şi fără nicio dezbatere sau măcar prezentarea programului de către candidaţi înainte de a purcede la alegeri. Deja suntem în întârziere şi aproape imposibilitate de organizare a dezbaterilor veritabile. Dacă CSM nu publică în termenul cel mai scurt lista candidaţilor cu CV-urile şi programele de activitate ale acestora şi dacă nu se oferă candidaţilor timp rezonabil pentru a-şi prezenta programele cel puţin la Adunarea generală, alegerile vor fi mai degrabă cu ochii închişi decât alegeri libere şi corecte”, constată experta.

Şase membri noi în CSM şi cinci membri noi în Colegiul Disciplinar

Pentru asigurarea activităţii CSM, judecătorii aleşi de Adunarea Generală a Judecătorilor sunt detaşaţi pe durata exercitării mandatului de membru al Consiliului. Şase membri din rândul judecătorilor, inclusiv 2 membri supleanţi, sunt aleşi în CSM prin vot secret de către Adunarea Generală a Judecătorilor, aceştia reprezentând toate nivelurile instanţelor judecătoreşti şi se consideră aleşi membri şi membri supleanţi ai CSM, judecătorii care au acumulat mai mult de jumătate din voturile celor prezenţi la adunare, conform ordinii descrescătoare a voturilor obţinute.

Anterior, într-un comunicat de presă, CSM anunţa că, la 20 octombrie 2017, vor fi aleşi membrii permanenţi ai CSM din rândul judecătorilor şi a doi membri supleanţi, în baza Regulamentului cu privire la funcţionarea Adunării Generale a Judecătorilor, precum şi alegerea membrilor permanenţi ai Colegiului Disciplinar din subordinea CSM, din rândul judecătorilor şi a 5 membri supleanţi, în baza Legii cu privire la răspunderea disciplinară a judecătorilor. În acest context, CSM amintea că, în 2017 şi în 2018 expiră mandatul a 6 membri CSM: pe 29 noiembrie, mandatele lui Anatolie Ţurcan, Dumitru Visternicean şi Nina Cernat, pe 18 ianuarie 2018 – a lui Victor Micu, pe 15 martie – a Verei Toma, iar pe 6 octombrie expiră mandatul lui Dorel Musteaţă.

La şedinţa extraordinară a Adunării Generale a Judecătorilor din 20 octombrie 2017 vor fi aleşi, pe lângă cei şase membri ai CSM, şi membrii Colegiului disciplinar din subordinea CSM din rândul judecătorilor, în locul lui Valeriu Doagă, Stelian Teleucă, Anatolie Galben, Elena Covalenco şi Domnica Manole.

Acest articol este realizat în cadrul proiectului „Consolidarea statului de drept şi asigurarea transparenţei sistemului judecătoresc”, implementat de A.O. “Juriştii pentru drepturile omului” cu suportul National Endowment for Democracy, care nu influenţează în niciun fel subiectul şi conţinutul investigaţiilor publicate.