Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   UE și SUA vor continua…

UE și SUA vor continua să susțină reformarea justiției din R. Moldova

Foto: privesc.eu

Partenerii externi vor continua să acorde sprijin Guvernului R. Moldova în vederea reformării justiției. Asigurările vin din partea ambasadorului SUA în R. Moldova, Dereck J. Hogan, și a șefului Delegației UE la Chișinău, Peter Michalko.

„Pe parcursul mai multor ani, Guvernul SUA a oferit susținere importantă și substanțială eforturilor de reformare a sectoarelor justiției și organelor de drept. SUA sunt gata să extindă suportul nostru. Noi suntem deja la ultima etapă de finalizare a pregătirilor pentru un nou proiect de susținere substanțială a Ministerului Afacerilor Interne. USAID va lucra cu dumneavoastră în următoarele luni pentru a elabora elementele unui nou proiect de reformă judiciară în baza programului „Justiție transparentă”. Noi vom lucra îndeaproape cu Ministerul Justiției, pentru a susține eforturile sale de finalizare a unei noi strategii de dezvoltare a justiției, de reformare a sistemului penitenciar și de îmbunătățire a accesului la asistență juridică”, a declarat Dereck J. Hogan, care speră că țara noastră va înregistra succese în domeniul justiției în următoarea perioadă.

Ambasadorul UE la Chișinău menționează că partenerii externi au fost dezamăgiți, când au văzut că reformele nu sunt implementate, dar precizează că vor continua să aibă încredere în noul Guvern și chiar că ar urma să fie mărit suportul.

„UE este gata să susțină eforturile pentru reforma Guvernului în domeniul justiției și luptei împotriva corupției. În ultimii ani, UE a susținut toate instituțiile-cheie în domeniul justiției. Noi vom continua să susținem eforturile pentru reforma în sectorul justiției. Suntem gata să oferim susținere și mai mare. (…) Noi, ca parteneri internaționali, am fost dezamăgiți când am văzut că reformele nu sunt implementate și după toată susținerea și eforturile noastre n-am putut nici să plătim suport bugetar pentru reformele care nu au avut loc. Noi vom continua să încercăm să schimbăm această situație, să avem încredere în cei din Executiv, care vor schimbări. Acum vedem că această șansă este”, a subliniat Michalko, adăugând că partenerii externi trebuie să susțină R. Moldova.

Șefa Executivului a dat asigurări că noua guvernare va face tot posibilul pentru ca R. Moldova să aibă o justiție independentă, domeniu de care depinde și alte sectoare.

„În țara noastră, în ultima perioadă, a lipsit cu desăvârșire dreptatea. Fără o justiție independentă și responsabilă, eforturile din alte domenii riscă să fie zădarnice și de scurtă durată. (…) În ultimii 10 ani, în R. Moldova au fost adoptate multe legi, făcute amendamente, au fost întreprinse mai multe acțiuni care ar fi trebuit să sporească independența și buna funcționare a justiției. În 2011 a fost adoptată o strategie de reformare a justiției, care urma să fie implementată până în 2017. În 2016 a fost adoptată o nouă lege a Procuraturii. În același an, au fost adoptate două legi în domeniul integrității. În 2014 și 2018 s-a vorbit despre îmbunătățirea mecanismului de selecție și evaluare a judecătorilor. Încă din 2013 fiecare judecător a primit acces la asistent judiciar. Au fost majorate salariile judecătorilor și procurorilor. Cu toate modificările realizate în domeniul justiției, lucrurile au degradat, în loc să se îmbunătățească”, a afirmat Maia Sandu în cadrul Forumului „Reformarea justiției și combaterea corupției”.

Ea a îndemnat judecătorii și procurorii care „au slujit un regim corupt și au admis decizii ilegale, abuzive, imorale” să plece, menționând că „dacă CSM și CSP nu vor acționa prompt și ferm pentru eliminarea oamenilor care au comis abuzuri de-a lungul timpului din funcțiile de conducere, vom fi nevoiți să luăm măsuri legislative prin care să promovăm competența, experiența și onestitatea în cadrul acestor instituții”.

„Obiectivul nostru este de a reforma justiția în mod ireversibil și de a asigura independența instituțiilor statului. Procesul de creare a unei justiții echitabile durează și implică mult efort și participare din partea tuturor, însă vom face tot posibilul ca în cel mai scurt timp dreptatea să redevină prioritatea sistemului de justiție”, a spus Maia Sandu.

Potrivit Olesei Stamate, Ministerul Justiției va interveni acolo unde este necesar cu amendamente de ordin legislativ, însă rolul-cheie în reformarea și curățarea sistemului judecătoresc și organului Procuraturii revine celor două instituții-pilon: CSP și CSM.

Foto: privesc.eu