Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Trei angajaţi ai Penitenciarului nr.13…

Trei angajaţi ai Penitenciarului nr.13 acuzaţi de depăşirea atribuţiilor de serviciu în privinţa unui jurnalist

Procuratura Anticorupţie a finalizat urmărirea penală şi a expediat instanţei de judeată cauza penală de învinuire a trei angajaţi ai Instituţiei Penitenciare nr.13 din mun.Chişinău de depăşirea atribuţiilor de serviciu.

Respectivul proces penal a fost declanşat în baza plângerii depuse de către un jurnalist, care reclama acţiunile ilegale ale colaboratorilor DIP, care, timp de trei zile, l-ar fi deţinut ilegal în incinta Penitenciarului nr.13.

În cadrul urmăririi penale procurorii au stabilit că, pe 20 iunie 2014 jurnalistul a fost reţinut şi plasat în Penitenciarul nr.13, fiind bănuit de comiterea unor infracţiuni. Deşi acesta urma a fi plasat într-o celulă separată, angajaţii penitenciarului, şi anume: şeful Serviciului regim şi supraveghere, de comun cu ofiţerul de serviciu şi şeful de bloc, l-au plasat pe ziarist într-o celulă în care erau deţinute 5 persoane, condamnate pentru comiterea infracţiunilor deosebit de grave. Prin aceste acţiuni, potrivit procurorilor, numiţii au lezat drepturile şi interesele ocrotitite de lege ale reclamantului, admiţând presiuni psihice întru deconspirarea surselor de informare ce ţin de activitatea profesională a acestuia. De asemenea, pentru a-l intimida, inculpaţii i-au organizat plimbări, deplasări şi convorbiri pe teritoriul închisorii cu persoane neidentificate, interesate şi afectate de informaţiile publicate de jurnalist, cerându-i, prin ameninţări, dezminţirea lor oficială.

Conform rechizitoriului, angajaţii penitenciarului au încălcat grav legislaţia, care-i obliga să plaseze bănuitul într-o celulă separată şi să asigure o izolare strictă a diferitor categorii de deţinuţi în scopul respectării regimului de detenţie.

Respectiva cauză penală a fost expediată pentru examinare Judecătoriei sect.Centru, iar dacă vor fi recunoscuţi culpabili, angajaţii penitenciarului riscă amendă sau închisoare de pînă la 3 ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de pînă la 5 ani.