Principală  —  IMPORTANTE   —   Trafic de influență, pedepsit cu…

Trafic de influență, pedepsit cu amendă. Fostul vicepretor al sect. Buiucani și-a aflat sentința la CA Chișinău

Vasile Mistreanu, vicepretor al Preturii sect. Buiucani din Chișinău, și-a aflat sentința la Curtea de Apel Chișinău în dosarul deschis pentru trafic de influență.

Magistrații de la instanța de apel au casat parțial decizia primei instanțe, prin care Vasile Mistreanu era sancționat penal cu amendă de 60 de mii de lei și interdicția de a ocupa funcții publice pe un termen de trei ani, și au pronunțat o nouă hotărâre prin care procesul penal este încetat pe un capăt de acuzare și, respectiv, amenda este redusă la 50 de mii de lei.

Vasile Mistreanu a fost reținut de CNA și procurorii anticorupție la 6 aprilie 2017 într-un dosar de corupție. La un an și trei luni, Judecătoria Chișinău l-a recunoscut vinovat de două episoade de trafic de influență.

Potrivit sentinței primei instanțe, în martie 2013 Vasile Mistreanu ar fi pretins de la administratorul „ALDARON” SRL un set de jante cu pneuri în valoare de 10 000 lei susţinând că poate influenţa pretorul sectorului Buiucani, mun. Chişinău şi alte persoane publice din cadrul Primăriei mun. Chişinău pentru perfectarea autorizaţiei de construcţie a unui gard provizoriu în jurul parcului silvic „Pruncul” din regiunea şos. Balcani.

În luna august 2015, vicepretorul a pretins suplimentar un set de jante cu pneuri pentru a finaliza semnarea documentelor la pretorul sectorului Buiucani, Valeriu Nimerenco, în caz contrar ameninţându-l cu iniţierea procedurilor de demolare a gardului.

Pe 11 aprilie curent, magistrații de la CA Chișinău au decis încetarea procesului penal în privința episodului din martie 2013 pe motiv că a intervenit prescripția tragerii la răspundere penală. Respectiv, funcționarul s-a ales cu amendă de 50 de mii de lei și interdicția de a ocupa funcții publice timp de trei ani.

Decizia este definitivă și executorie, dar poate fi supusă recursului ordinar la Curtea Supremă de Justiție în termen de 30 zile de la data pronunțării.

Vasile Mistreanu nu recunoaște vina.