Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Stamate explică de ce la…

Stamate explică de ce la Curtea Constituțională trebuie să fie șapte judecători

Sursă foto: tvrmoldova.md

Ministra Justiției, Olesea Stamate, argumentează necesitatea modificării numărului de judecători ai Curții Constituționale (CC), care este inclusă în Planul de acțiuni al Guvernului, prin faptul că astfel vor fi evitate situațiile când există egalitate de voturi.

„Ar putea fi plus unul, deoarece este important să fie un număr impar. Ar putea fi minus unul, dar, în mod logic, ar trebui, probabil, să fie cu încă un judecător suplimentar. Ar putea fi șapte, poate nouă, în funcție de necesitate. Cea mai potrivită opțiune ar fi să fie șapte judecători, pentru ca să nu fie cazuri în care trei votează într-un fel și trei în altul”, a precizat aceasta în cadrul ediției din 3 septembrie a emisiunii „Punctul pe AZi” de la TVR Moldova.

În același timp, Stamate admite că nerespectarea rezultatelor concursului organizat de Parlament și alegerea unui exponent în funcția de președinte al CC „ a știrbit din nou din imaginea instituției”.

„Acest lucru este regretabil. El a lovit în agenda de reformă a justiției. Este o lovitură pe care va trebui să o purtăm toți cei de la guvernare”, a completat ea.

Referitor la susținerea deputaților privind reforma justiției, Stamate a precizat că în cadrul majorității parlamentare nu a fost discutat încă acest subiect, subliniind că „vom iniția procedurile și vom vedea ulterior dacă vom avea suficiente voturi în Parlament, deoarece procesul este unul destul de anevoios”.

În prezent, CC este formată din șase membri: doi sunt aleși de Guvern, doi de Legislativ și doi de Consiliul Superior al Magistraturii.