Principală  —  IMPORTANTE   —   Șor, privilegiat? Cum (nu) reacționează…

Șor, privilegiat? Cum (nu) reacționează organele de drept la informațiile din dosarul BEM și acuzațiile acestuia

Foto: facebook.com/ilanshorofficial/

Instituțiile de drept din R. Moldova evită să discute despre interviul acordat de Ilan Șor unui post de televiziune la subiectul furtului din sistemul bancar. Atât reprezentanții Procuraturii Generale, cât și ai Centrului Național Anticorupție au declarat că nu pot să se expună asupra subiectului deoarece dosarele care investighează frauda de la cele trei bănci se află în gestiunea Procuraturii Anticorupție.

Șeful Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, și adjuncta acestuia, Adriana Bețișor, nu au fost de găsit la telefon, la fel ca și purtătoarea de cuvânt a instituției. Toți trei au telefoanele deconectate. La telefonul instituției am fost anunțați că în acest moment nu este nicio persoană responsabilă care ar putea să răspundă la întrebări referitor la declarațiile făcute de Ilan Șor și ni s-a sugerat să le adresăm în scris.

ZdG a încercat să discute cu exponenții organelor de drept după ce ieri, 17 iunie, controversatul om de afaceri și primar de Orhei, Ilan Șor, condamnat într-un dosar privind ilegalitățile de la BEM și pus sub învinuire într-o altă cauză penală care investighează acțiunile sale în calitate de președinte al Consiliului de Administrație al BEM, a oferit un interviu pentru RTR Moldova în care a dat detalii despre frauda investigată de procurori.

Ilan Șor l-a numit pe Veceslav Platon drept beneficiar al furtului, a enunțat firmele la care ar fi ajuns banii și unde și-ar ține Platon activele. Totodată, Ilan Șor a acuzat procurorii de lucru ineficient, precizând că banii puteau fi identificați într-un timp foarte scurt, și a declarat că experții Kroll ar fi niște escroci care ar fi primit bani pentru a nu include numele lui Platon în primul Raport Kroll.

Dacă anterior organele de drept au interzis lui Vlad Filat și Veaceslav Platon, ambii condamnați definitiv și aflați în detenție, să ofere interviuri la subiect, fiind invocat secretul anchetei, atunci Ilan Șor, care se află în libertate deși pe numele său există o sentință cu șapte ani și șase luni de detenție, se pare, este exceptat de la acestă interdicție și are toată liberatea de a discuta cu presa.

„Beneficiarul final este Platon. Dacă organele de drept ar lucra bine, banii s-ar găsi în cinci minute. Procuratura și Ministerul de Interne din Moldova ar trebui să-și revizuiască relațiile cu Ministerul de Interne din Rusia și ar trebui să colaboreze cu organele din Marea Britanie. Așa vor fi găsiți banii. Ei sunt investiți acolo în imobiliare”, „Procuratura să lucreze și să nu facă doar conferințe de presă. Procurorii știu unde sunt activele lui Platon”, a declarat Șor.

În raportul companiei Kroll care a investigat frauda din sistemul bancar al Republicii Moldova, Ilan Șor și companiile afiliate acestuia sunt vizate drept principalii beneficiari al furtului. Acesta a fost condamnat la șapte ani jumătate de închisoare, de prima instanță, iar în prezent dosarul se pe rol la Curtea de Apel Cahul, Șor aflându-se la libertate până la pronunțarea sentinței definitive.

Autor: Andrei Cebotari, stagiar